Конкурентното предимство на Азия някога беше евтината работна ръка. Сега,

...
Конкурентното предимство на Азия някога беше евтината работна ръка. Сега,
Коментари Харесай

От евтин труд към индустриални услуги: С какво Азия привлича инвеститорите

Конкурентното преимущество на Азия в миналото беше евтината работна ръка. Сега, без значение дали става въпрос за Китай, Индия или Япония, преимуществата на района идват от индустриалните услуги, изясняват пред CNBC ръководители за азиатския макрорегион на колоса в дяловото вложение KKR, който към 30 юни ръководи активи на стойност 519 милиарда $.

Това включва логистика, ръководство на боклуци и центрове за данни.

" Смятаме, че в тази история има както вътрешно търсене, по този начин и външен съставен елемент ", показва Хенри Х. Маквей, основен капиталов шеф на KKR Balance Sheet, откакто пътува до Сингапур, Китай и Япония със своя сътрудник Франсис Лим, ръководещ шеф и началник на отдела за систематизиране на активите в Азия.

Двамата изготвят отчет, в който се споделя: " Смятаме, че търсенето на инфраструктура и логистика може да се форсира още по-значително на основни пазари като Индия, Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и даже Япония ".

Около 20% от салдото на KKR е разпределен в Азия - район, който претърпява дълготрайна смяна, изискваща повече закрепени вложения. Въпреки че компанията не разпределя средствата по страни, някои от най-големите ѝ оповестени покупко-продажби през последните две години са в Япония. Това включва придобиване на шеф на недвижими парцели, подсилен от Mitsubishi, на стойност 2 милиарда $ напролет на 2022 година

Япония

" В Япония има две мегатеми, като едната от тях е автоматизацията и индустриализацията. В Япония тече цикъл на капиталовложения, какъвто не сме виждали от известно време ", споделя Маквей пред медията и показва в поддръжка на това изказване речта на японския министър-председател Фумио Кишида в Ню Йорк предишния месец, в която той отбелязва, че вътрешните вложения ще счупят върховете с над 100 трилиона йени (673,58 милиарда долара) през тази година.

" Ако това сътвори продуктивност, ще им разреши да подтикват нарастване на заплатите. Това е нещо, което не сме имали от известно време ", споделя още Маквей, който чака Япония да стартира да излиза от дефлацията.

Другата огромна наклонност в Япония е корпоративната промяна, която покачва възвръщаемостта на акционерите. След десетилетия на слаб напредък страната се трансформира в гореща точка за интернационалните вложители тази година, на фона на несигурността към Китай. През април да вземем за пример американският милиардер Уорън Бъфет посещава Япония, с цел да разгласи спомагателни вложения в огромни локални компании.

През март KKR оповестява, че е приключила придобиването на Hitachi Transport System, логистична компания, предопределена най-вече за вериги за доставки, която в този момент е преименувана на Logisteed. Освен това капиталовата компания прави първата си инвестиция в хотели в Япония, като придобива Hyatt Regency Tokyo в границите на договорка с Gaw Capital Partners.

" Вярваме, че Япония остава страна, в която би трябвало да присъстваме съществено ", споделят от KKR, като прибавят, че " страната е страхотна история, която не се търгува на цялостната си цена ".

Индия

Макар че Маквей и Лим не посещават Индия по време на последното си пътешестване, в своя отчет те настояват, че срещите им с корпоративни ръководители са удостоверили позитивния капиталов сюжет и за тази азиатска стопанска система.

В него се показва, че обществените финансови разноски в страната са нарастнали с 200% за четири години, като износът също пораства.

" Най-накрая там се влага в инфраструктура и това води до, първо, по-голяма продуктивност, и второ, оказва помощ за инфлацията и за икономическия напредък ", споделя Маквей и отбелязва, че на разрастващите се пазари опциите да се извлече изгода от трендовете на повишаване на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията постоянно са по-достъпни на частните, а не на финансовите пазари.

Затова и в сряда KKR афишира, че открива нов офис в Гуруграм и чака 150 нови чиновници до началото на 2024 година Това ще разшири активността на компанията в Северна Индия, където към този момент има офис в Мумбай. Другите офиси на KKR в Азиатско-тихоокеанския район са разположени в местоположения като Пекин, Хонконг, Сеул, Шанхай, Сингапур, Сидни и Токио.

Китай

" Като цяло растежът в страната наподобява доближава дъното си ", споделят двамата специалисти. KKR поддържа прогнозата си за 4,5% действителен напредък на Брутният вътрешен продукт на Китай през идната година, дружно с 1,9% инфлация.

През юли компанията оповестява, че е вложила към 6 милиарда $ там, а един от главните заключения на Маквей от последното му пътешестване до Китай са свързани с по-доброто схващане за метода, по който се трансформира локалната стопанска система на фона на колапса на бранша на недвижимите парцели.

" Налице е преход, който може би не се прави оценка изцяло ", споделя той и акцентира, че цифровата стопанска система и стремежът към декарбонизация на Китай през днешния ден може да съставляват единствено 20% от Брутният вътрешен продукт на страната, само че те получават все по-голямо значение.

Като постоянен клиент на Азия от 1995 година насам, с повече от три десетилетия във финансовата промишленост Маквей показва в умозаключение, че най-големите промени през това време са освен световната интеграция и по-голямата роля на паричната политика, само че и засилената световна конкуренция.

" Навсякъде, където отида, има някакъв политически дневен ред, с който би трябвало да се съобразяваме. Но това не ни стопира да влагаме ", показва той. „ Възможностите в бъдещите трендове като автоматизацията обаче изискват време, с цел да се проявят. Това е еволюция, а не гражданска война ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР