Конкурентките на Азалия Александрова с уважение я наричат Бързия завой“  Десет

...
Конкурентките на Азалия Александрова с уважение я наричат Бързия завой“ 
Десет
Коментари Харесай

Пловдивчанка е №1 сред скиорките в младшата

Конкурентките на Азалия Александрова с почитание я назовават „ Бързия завой “ 

Десет надпревари, седем първи и три втори места – по този начин завърши през вчерашния ден ски-сезонът на пловдивчанката Азалия Александрова.

В последното вътрешно съревнование на нейния ски клуб „ Пампорово “ тя изпревари всички девойки от 8 до 16 години и още веднъж подвигна купата на успеха.

Шампионката на ски на България се състезава във възрастова група  U12 /до 12 години/. Момичето е цялостна отличничка в пети клас от главно учебно заведение „ Кочо Честеменски “ – Пловдив.

Качва на ски за първи път на 4-годишна възраст, а на 8 години стартира да тренира  под управлението на треньора Стефан Присадов.

Азалия е първото дете от Пловдив, което победи в ски – великански слалом.

„ Доставя ми наслаждение да карам ски, само че би трябвало да вървя и на учебно заведение. Затова се качваме в Пампорово в почивните дни и по време на ваканциите. За добра спортна форма през другите дни упражнявам спортна гимнастика. “ – споделя шампионката.

Един подготвителен ден на Азалия Александрова стартира в 8,30 часа, когато за децата от ски-клуб „ Пампорово “ пускат лифта до връх Снежанка.

Загрявката е от 5-6 километра с 2 бързи спускания и по-късно отиват на писта „ Стената “, където стартира същинската подготовка. Тя продължава  от 9,30 до 11,45 часа.

Едно втурване на Азалия Александрова е с дължина към 800 метра и продължава 36-38 секунди. Така за един подготвителен ден тя прави общо 26 спускания, достигайки скорост от 60-70 км/ч. В тренировките се включват 76 деца от Смолян на възраст от 8 до 16 години.

През 2022 година спортният календар на Българската федерация по ски в категория U12 /до 12 години/ включваше 9 национални надпревари – на Мальовица, Банско, Боровец и Пампорово.

На шест от тях Азалия Александрова се изкачва на най-високото ходило на призовата стълбичка, а на 3 остава със сребърни медали.

Според състезателката главното й техническо преимущество пред съперничките е бързината, с която взема завоите на гигантския слалом. Затова приятелите от клуба я назовават „ Бързия завой “.

Родителите на Азалия описват, че тя приема успехите обикновено, само че когато остане втора – плаче.

После се успокоява и проучва аргументите за по-бавното втурване и натъртва на тези детайли на тренировките. От идната зима Азалия Александрова отива в по-високата възрастова категория до 14 години.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР