Конкретната цел на Хамас“ е заявена много отдавна - още

...
Конкретната цел на Хамас“ е заявена много отдавна - още
Коментари Харесай

Максим Делчев: Целта на "Хамас" е заявена отдавна - Израел да бъде унищожен

„ Конкретната цел на „ Хамас “ е декларирана доста от дълго време - още когато разгласяват своя манифест, в който се споделя, че Израел би трябвало да бъде погубен. Това е тяхната цел от самото им основаване. В продължение на доста години разнообразни хора се пробват да ги причислят като достоверен политически сътрудник, като герой за избавление, за политическите права на палестинците. Не. Те са терористична организация, която желае да унищожи суверенна страна. “ Това разяснява в „ Тази заран “ Максим Делчев, ръководител на Централния израилтянски нравствен съвет у нас.

„ И Китай става все по-агресивен към Тайван “, уточни още тя

„ Твърдението е, че висши политици от Израел са се качвали на по този начин наречения Храмов рид – там, където е джамията „ Ал-Акса “, което е свещено място и за евреи, и за мюсюлмани, е просто причина. Не може да бъде причина за убийствата на почтени хора “, уточни той.

„ Случилото се е акция, подготвяна от много време. Става дума за добре координирана акция и по земя, и по въздух, и по вода. Тя се случва и неслучайно на фона на усилването на Иран в интернационален проект през последните две години около войната е Украйна. Говорим за чисто политическо решение. Намерен е просто мотив “, счита Максим Делчев.

„ След нападението Израел разгласи война. Войната се води по избрани правила и има избрани условия на интернационалното право – Женевската спогодба показва по какъв начин да се водят военни дейности. Война се води нормално против войска, която има отличителни белези, по които се разграничават цивилни от военни. Израел смята „ Хамас “ за терористична група, само че и осъзнава, че техни бойци, които не носят отличителни знаци, няма да бъдат одобрявани като цивилни и за тях няма да важат тези правила. Действията на израелското държавно управление имаха за цел да разрешат една по-мащабна интервенция, която да следва интернационалното право “, разяснява още той.

Зад нас останаха бебешки столчета, пожари, взривени коли, сподели българинът Ивайло Панчев, който беше евакуиран от пограничен кибуц с Газа

Делчев се надява да няма равнене със земята на Газа, каквото поръчка беше дадена, и почтените жертви да са допустимо минимум. Според него обаче подобен вид офанзива не може да остане без последици.

„ Новините непрестанно се трансформират. За страдание главното нещо, което се трансформира е броят на починалите, ранените и лицата, които към момента са в неопределеност – най-вероятно пленени. Очаква се да се види каква ще бъде и реакцията на Израел оттатък въздушните удари, които са нанесени. Отвъд фактологията и политиката всяка една вест, която идва, е много трагична и е човешка история. Всяка една последваща вест постоянно е все по-разтърсваща “, уточни ръководителят на Централния израилтянски нравствен съвет у нас.

Петролът скочи с близо 5% за барел поради офанзивата на „ Хамас “ против Израел

„ Смята се, че нападението може да има връзка с Йом Кипурската война, от която са минали 50 години. Тогава Египет и Сирия внезапно атакуват Израел. Другото, което може би е търсено, са празничните дни, когато хората са или в синагогите, или са на отмора, честват и не са бдителни “, съобщи Делчев.

„ Непрекъснато сме по отношение на наши близки, познати и другари. Всеки един от тях е разтресен, даже и тези, които живеят надалеч от там, където се случиха събитията. Има доста хора, които познават младежи, взели участие в музикалния фестивал. Много хора прекараха последните денонощия в бомбоубежища. Стресът, който това провокира също е голям. Комуникацията от време на време е сложна. Това се случи в края на един цикъл от празници. Имаме фамилии, които за тях са пътували до Израел, в този момент не могат да се върнат назад в България. А израелци, които са тук, в този момент не могат да приберат назад “, сподели още той.

„ Работим с еврейското посолство. Ние и организацията на евреите в България „ Шалом “, централния нравствен съвет и посолството сме отворени за всеки, който има потребност от поддръжка. Помагаме с настаняване, оказваме помощ с каквото тези хора имат потребност, до момента в който съумеят да си провеждат полети и прибиране в Израел. Вече се заприказва за бежанска вълна, само че би трябвало да отбележим, че това не са бежанци, а хора, пристигнали на туризъм в България, а полетите им са били анулирани “, съобщи Делчев.

Израел разгласи, че знае за 100 души, които са били взети за заложници от „ Хамас “ след офанзивите

„ За страдание и за нас беше в действителност шокиращо. Ние също научихме по време на празничната молитва на синагогата в събота какво се случва. Празникът, който отбелязвахме, е за насладата от приемането на законите. Нямахме наслада. Това е ден, в който би трябвало да пеем и танцуваме. А имахме възрастни хора, които не можеха да се свържат с внуците си в Израел “, уточни той.

Председателят на Централния израилтянски нравствен съвет у нас съобщи, че довечера в 20:00 часа ще има събитие пред Паметника на спасението на българските евреи в Холокоста, който е до Народното събрание. Всеки, който се усеща съпричастен, е поканен да се причисли, с цел да възпламени свещ в памет на жертвите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР