Конгресът на САЩ ще проведе гласуване относно помощта за Украйна

...
Конгресът на САЩ ще проведе гласуване относно помощта за Украйна
Коментари Харесай

Конгресът ще гласува помощта за Украйна след великденската ваканция

Конгресът на Съединени американски щати ще организира гласоподаване по отношение на помощта за Украйна незабавно след края на великденската почивка на 7 април, съобщи ръководителят на Камарата на представителите Майк Джонсън, заяви „ Киев индипендънт “.

Помощта на Съединени американски щати за Украйна се отсрочва от есента на 2023 година на фона на вътрешни битки в Конгреса. През февруари пакетът от помощи за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95 милиарда $ беше признат в Сената с двупартийна поддръжка, само че към този момент внасянето му за гласоподаване в ръководената от републиканците Камара на представителите се забавя.

Републиканският конгресмен Майкъл Маккол, началник на Комисията по външни работи на Камарата на представителите, също съобщи на 24 март, че чака Джонсън да внесе помощта за гласоподаване след Великден, макар признаците, че поддръжката за Джонсън да резервира поста си понижава в личната му партия.

На 28 март президентът Володимир Зеленски организира телефонен диалог на четири очи с Джонсън, което беше още един знак, че помощта се придвижва напред.

В изявление за някогашния конгресмен републиканец Трей Гоуди, който понастоящем води токшоу по Fox News, Джонсън съобщи, че чака законопроектът да бъде гласуван скоро, само че добави, че той ще съдържа " някои значими нововъведения ".

Джонсън не посочи какво има поради.

Сблъсквайки се с признаци на противоречие от страна на републиканците в Камарата на представителите като конгресмен Марджъри Тейлър Грийн, Джонсън призна, че евентуално ще би трябвало да реализира двупартиен консенсус за това законопроектът да премине през финалната линия.

В края на март Грийн подаде молба за премахване на Джонсън от поста му - същата процедура, която костваше поста на някогашния ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти през октомври 2023 година

Конгресменът републиканец Дон Бейкън съобщи на 31 март, че гласуването за премахване на Джонсън ще бъде " доста евентуално ", в случай че той разреши помощта за Украйна да бъде импортирана в пленарната зала, и че е допустимо ходът да бъде сполучлив. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР