Конгресът на САЩ одобри най-значимия законопроект за контрол върху оръжията,

...
Конгресът на САЩ одобри най-значимия законопроект за контрол върху оръжията,
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ одобри първия законопроект за контрол върху оръжията от десетилетия

Конгресът на Съединени американски щати утвърди най-значимия законопроект за надзор върху оръжията , одобряван от три десетилетия насам, съобщи Асошиейтед прес.

Законопроектът беше иницииран, откакто 31 души, множеството от които деца, бяха убити при и супермаркет в Бъфало, Ню Йорк, предишния месец.

В петък американският Конгрес утвърди законопроекта с 234 гласа "за " и 193 "против ". Проектът беше направен от представители и на Демократическата, и на Републиканската партия, само че единствено 14 от представителите на Републиканците гласоподаваха в негова поддръжка.

По-рано в четвъртък той беше утвърден и от Сената на Съединени американски щати.

"След 28 години безучастие, двупартийните членове на Конгреса се събраха, с цел да се вслушат в апела на фамилиите в цялата страна и одобриха законодателство за справяне с бича на насилието с оръжие в нашите общности ", сподели президентът на страната Джо Байдън .

Въпреки че е първият законопроект от десетилетия, затягащ контрола върху оръжията, той съставлява сдържан компромис и в него са включени единствено част от промените, за които.

В началото на месеца американският президент изиска минималната възраст при закупуване на оръжие да бъде вдигната на 21 години, само че новият законопроект планува по-строги инспекции при пазаруването на оръжия от младежи сред 18 и 21 години.

Не е включен и апелът на Байдън да бъде неразрешена или най-малко лимитирана продажбата на щурмови оръжия. Законопроектът въпреки всичко планува възбрана за продажбата на оръжия на лица, уличени в домашно принуждение, без значение дали са били женени или имат деца от жертвите си, каквото беше досегашното условие.

Включени са и ограничавания против хора, преценявани от локалните управляващи като рискови. Според новия законопроект ще бъдат финансирани и стратегии за психологично здраве и за възстановяване на сигурността в учебните заведения, които постоянно са сцена на всеобщи стрелби.

Групата March For Our Lives, учредена от оживели от стрелбата в учебно заведение в Паркленд, Флорида, през 2018 година, приветства напредването на законопроекта.

"Знаем, че има още доста работа, която би трябвало да се свърши, с цел да се постави завършек на тази зараза. Но след доста упорита работа стигнахме до довечера. Отказваме да се откажем или да бъдем заглушени. Прекратяването на насилието с оръжие е битката на нашия живот ", написаха от групата в Туитър.

Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие (National Rifle Association) от своя страна се опълчи на законопроекта. От асоциацията, за която Ройтерс показва, че съставлява най-силнтоо оръжейно лоби в Съединени американски щати, споделиха, че измененията няма да спрат насилието.

Текстът към този момент беше изпратен до президента Байдън и се чака той да го подпише в събота.

Съединени американски щати са водачи по максимален брой смъртни случаи от огнестрелно оръжие измежду развитите и разрастващите се страни в света. Втората корекция в Конституцията на Съединени американски щати дава правото на американските жители да имат оръжие. Близо 1/3 от цялото възрастно население признава, че разполага с такова по данни на изследователския център "Пю ".

Темата с ограничението на притежанието на оръжия се чака да бъде централна в идните избори за сенатори и конгресмени през есента, дружно с инфлацията, правата на дамите за аборт и други.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР