Конгресът на САЩ избегна блокирането на федералното правителство, т.нар. шътдаун,

...
Конгресът на САЩ избегна блокирането на федералното правителство, т.нар. шътдаун,
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ избегна блокиране на правителството, но не одобри нова помощ за Украйна

Конгресът на Съединени американски щати избегна блокирането на федералното държавно управление, така наречен шътдаун, с гласоподаване на кратковременен бюджет в последния вероятен миг. Това се случи с огромна покдрепа от страна и на Демократическата, и на Републиканската партия.

Блокирането на работата на федералното държавно управление поражда поради неналичието на утвърден бюджет от страна на двете камари на Конгреса и подписването му от президента. В Съединени американски щати това се случва до 1 октомври. При липса на подписан бюджет стотици хиляди чиновници биват изпращани в неплатен отпуск или се постанова да работят без възнаграждение.

Подписаният закон ще бъде в действие до 17 ноември, а до тогава двете партии ще би трябвало да реализират консенсус за по-дългосрочно решение. Решението пристигна, откакто ръководителят на Камарата на представителите Кевин Макарти от Републиканската партия внесе план за бюджета в прорез с претенции на някои свои крайни съпартийци.

В бюджета, който ще работи доникъде на ноември, са включени разнообразни пера като финансирането на фонд за справяне с естествените бедствия, само че отсъства даване на спомагателна помощ за Украйна.

Президентът Джо Байдън упрекна „ екстремистки републиканци от Камарата “ в това, че са пробвали да основат „ индустриална рецесия “ и прикани Макарти да откри метод да прокара продължение на помощта за Украйна.

„ При каквито и да е условия не можем да позволим спирането на американската поддръжка за Украйна “, сподели още Байдън.

Лидерите на двете партии в Сената излязоха с обща позиция, в която се заричат поддръжката за Украйна да продължи. Би Би Си дефинира общата позиция като „ необикновена “.

През 2022 година Конгесът утвърди 113 милиарда $ помощ за Украйна. Президентът Байдън изиска още 24 милиарда

Най-дългият интервал на шътдаун в историята на Съединени американски щати пристигна преди няколко години по време на ръководството на Доналд Тръмп. Тогава за 35 дни федералното държавно управление беше блокирано поради настояването на президента да получи 5,7 милиарда $ за градеж на стена по границата на Съединени американски щати с Мексико.

През ноември 2024 година в Съединени американски щати ще се проведат президентски избори. До момента водещите кандидатури на двете партии са същите като на изборите през 2020 година – Джо Байдън за демократите и Доналд Тръмп за републиканците.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР