Конфликтът в Украйна не дава основание на Русия да използва

...
Конфликтът в Украйна не дава основание на Русия да използва
Коментари Харесай

Москва може да използва ядрения си арсенал в отговор на директна агресия от страните от НАТО

Конфликтът в Украйна не дава съображение на Русия да употребява нуклеарни оръжия, само че Москва може да реши да употребява нуклеарния си боеприпас в отговор на " директна експанзия " от страните от НАТО.

Това съобщи съветският посланик Александър Трофимов на конференция за неразпространение на нуклеарните оръжия в централата на Организация на обединените нации, съобщи организация Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция.

Руският посланик отхвърли " изцяло голословните, откъснати от действителността и неприемливи спекулации, че Русия сякаш заплашва да употребява нуклеарни оръжия, изключително в Украйна ".

Няколко дни след съветската експанзия на 24 февруари президентът Владимир Путин сложи в нараснала подготвеност силите за въздържане, които включват нуклеарни оръжия, базирайки се на нападателните съгласно него изказвания на водачите на НАТО и западните стопански наказания против Москва, напомня Ройтерс.

Александър Трофимов, който е старши посланик в службата за неразпространение и надзор на въоръженията в съветското външно министерство, съобщи на конференцията, че Москва би употребила нуклеарни оръжия единствено в отговор на оръжия за всеобщо заличаване или нахлуване с стандартни оръжия, което заплашва съществуването на съветската страна. " Нито един от тези два хипотетични сюжета не е съответстващ за обстановката в Украйна ", съобщи Трофимов на конференцията. Той обаче упрекна страните от НАТО в " яростна хибридна борба " с Русия, която в този момент " рисково балансира на ръба на открит боен конфликт ".

" Очевидно ние сме за попречване на това, само че в случай че западните страни се опитат да изпитат нашата увереност, Русия няма да отстъпи ", съобщи съветският посланик.

Друг съветски представител на конференцията - Игор Вишневецки, който е заместник-директор на службата за неразпространение и надзор на въоръженията в съветското външно министерство, отхвърли „ клеветите за нуклеарни закани и дейности, ориентирани към подкопаване на физическата нуклеарна сигурност в Украйна “, съобщи организация ТАСС.

Асошиейтед прес отбелязва, че Вишневецки два пъти е повторил новото обръщение на президента Владимир Путин, че " нуклеарната война не може да бъде извоювана и в никакъв случай не би трябвало да се води ".

Вишневецки стартира обръщението на страната си към конференцията като прочете обръщение на Путин против нуклеарна война. По-късно дипломатът повтори същите думи, отбелязва АП. Агенцията напомня обаче, че малко след началото на нашествието Путин бе предизвестил, че Русия е " мощна " нуклеарна мощ и всеки опит за интервенция ще докара до " последствия, които в никакъв случай не сте виждали ".

В речта си на откриването на конференцията американският държавен секретар Антъни Блинкън назова предизвестията на Путин след нахлуването в Украйна,,безразсъдно, рисково нуклеарно дрънчене на саби ". Украинският заместник-министър на външните работи Никола Точицки съобщи на конференцията, че откритата опасност на Путин към света за потребление на нуклеарно оръжие е била подкрепена от „ ясни апели от съветски държавни медии да направи това “.

„ Мозъчни тръстове и специалисти необятно спорят за това какъв вид нуклеарни оръжия - тактически или стратегически, ще употребява Русия по време на войната против Украйна ", сподели украинският заместник-министър на външните работи. „ Това е фонът за нашата конференция за обзор на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия ", уточни той.

Защитавайки военната интервенция на Русия в Украйна, Вишневецки се базира на разширението на НАТО и сподели, че Москва е принудена да се пази. Той не загатна предизвестието и дейностите на Путин след нахлуването в Украйна, само че съобщи, че поради актуалната обстановка „ е по-важно от всеки път нуклеарните сили да се държат сдържано и отговорно “. Руският представител напомни, че в взаимно изказване през януари петте нуклеарни сили - Русия, Съединени американски щати, Китай, Англия и Франция, още веднъж обявиха, че нуклеарна война не би трябвало да се води и не може да бъде извоювана, и подчертаха „ нуждата да се предотврати освен нуклеарна борба, само че и всяка военна борба сред нуклеарни сили “.

Конференцията за обзор на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО) ще продължи до 26 август. Целта на контракта е да се предотврати разпространяването на нуклеарни оръжия и в последна сметка да се реализира свят, свободен от нуклеарни оръжия. Съгласно наредбите на ДНЯО петте първични нуклеарни сили са се съгласили да договарят за унищожаване на нуклеарните си арсенали някой ден, а страните без нуклеарни оръжия са дали обещание да не ги получават в подмяна на гаранция, че ще могат да развиват нуклеарна сила за мирни цели. Сто деветдесет и една страни са подписали Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия, напомня АП.

Представителят на Китай на конференцията Фу Конг, началник на отдела за надзор на въоръженията в министерството на външните работи, съобщи, че през днешния ден договорът е изправен пред нови и най-сериозни провокации след края на Студената война. Фу прикани петте нуклеарни сили да работят дружно за понижаване на нуклеарните опасности, да засилят връзката по въпросите на стратегическата непоклатимост и да проведат изчерпателен разговор за понижаване на ролята на нуклеарните оръжия в доктрините си за национална сигурност и по необятен кръг въпроси, в това число противоракетна защита, галактическо пространство, киберпространство и изкуствен интелект. Американският държавен секретар Антъни Блинкън сподели, че Съединени американски щати са избрали да работят сдържано в отговор на дейностите на Русия и да заобикалят всичко, което би могло несъзнателно да увеличи нуклеарното напрежение. " В нашия свят няма място за нуклеарно въздържане, учредено на насила, заплашване или изнудване ", сподели Блинкън.

На откриването на конференцията в понеделник генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сигнализира, че „ човечеството е единствено на едно неразбирателство, на една неверна преценка от нуклеарно заличаване “. Антъни Блинкън сподели, че Съединени американски щати, Обединеното кралство и Франция са разгласили набор от правила и най-хубави практики, към които би трябвало да се придържат всички страни, притежаващи нуклеарни оръжия по ДНЯО, сред които е и това, че би трябвало да се положат всички старания, с цел да се подсигурява, че нуклеарните оръжия няма да бъдат употребявани още веднъж.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР