Конфликт в Судан: черният пазар AK-47 наводни столицата на Судан

...
Цената на щурмова пушка AK-47, едно от най-разпознаваемите оръжия за
Коментари Харесай

Цената на щурмова пушка AK-47, едно от най-разпознаваемите оръжия за война, падна през последните няколко месеца с 50% на черния пазар в столицата на Судан, Хартум - сега струва само около $830 (£650).

Дългогодишен търговец на оръжие приписва резкия спад на цената на факта, че черният пазар се е наситил с изобретения от Русия Калашников - разговорно известен като "Сблъсъкът" - след като Судан потъна в гражданска война през април.

Битките между армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF) бушуват ежедневно по улиците на Хартум и другите два града - Бахри и Омдурман - които съставляват по-голямата столица.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Говорейки при условие за анонимност, мъжът - който купува и продава оръжия като вид бизнес на пълен работен ден - каза, че въпреки че някои от неговите доставчици са пенсионирани армейски офицери, повечето са от редиците на RSF.

Предлагането изпревари търсенето, особено след това, което местните наричат ​​битката при Бахри, водена в средата на юли, около три месеца след началото на конфликт, който опустоши Судан.

Трупове на войници лежаха разпръснати по улиците на Бахри, като правителствените сили претърпяха тежки загуби от ръцете на паравоенните формирования, които са контролират голяма част от града - както и Хартум и Омдурман.

„Много войници бяха заловени и много други бяха убити, така че нашите доставчици имат много оръжия“, каза търговецът.

Това означава, че той вече не трябва да разчита на "сблъсъка", който се вкарва контрабандно през пустинята Сахара от Либия, която той описва като "отворен пазар на оръжие" - знак за степента, до която беззаконието и нестабилността обхванаха северноафриканската държава след свалянето и убийството на дългогодишния владетел Муамар Кадафи през 2011 г.

В миналото контрабандните оръжия са били продавани главно на бунтовници и милиционери, участващи в дългогодишни конфликти в Судан или съседни държави като Чад.

Но сега бойците взимат оръжията на убити или пленени врагове от бойните полета на голям Хартум и ги продават чрез посредници на дилъри, които от своя страна са намерили нова група купувачи - някои местни жители, притеснени от войната, беззаконието и опасностите на прага им.

След като научават за дилъри от уста на уста, жителите им се обаждат, за да направят поръчка. Търговците доставят пушката AK-47 до домовете им и им правят бърза демонстрация как да използват оръжие, което никога не са предполагали, че ще притежават.

Боеприпасите се продават отделно - от дилъри, обикалящи около главния пазар на Омдурман, наречен Souq Omdurman.

55-годишен баща на шест деца каза, че е купил пушка AK-47 поради нарастващата престъпност и „потенциалните атаки от други хора в Хартум“.

„Може просто да ви нападнат, независимо от причината. Може да се превърне в етническа война. Никога не се знае. Това е основният ни страх“, добави той.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР