Компютърно томографско сканиране и 3D принтиране разгадават тайните на 2300-годишната

...
Компютърно томографско сканиране и 3D принтиране разгадават тайните на 2300-годишната
Коментари Харесай

Компютърна томография разкри тайните на мумията на златното момче


Компютърно томографско сканиране и 3D принтиране разгадават тайните на 2300-годишната " Мумия на златното момче ", разгласи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет, представен от Българска телеграфна агенция. След удивителните разкрития античният артефакт следва да бъде показан на публиката за първи път над 100 години след откритието му. 

Мумията е открита в гробница от времето на Птолемеите (около 300 година пр.н.е.) в Едфу през 1916 година. Откривателите й я придвижват в хранилищата на Египетския музей на площад Тахрир в Кайро, където остава до през днешния ден. 

Повече от век по-късно преподавателят по радиология в Университета в Кайро Сахар Салеем дружно с генералния шеф на музея Сабах Абдел Разек и някогашният му шеф Махмуд ел Халуаги изследват мумията с компютърна томография. Екипът употребява и програмен продукт за 3D принтиране, с цел да " надникне " под обвивката й. 

Оказва се, че мумифицираното тяло принадлежи на 15-годишно момче. Обработката му е осъществена извънредно точно, като мозъкът е изваден през ноздрите, а вътрешните органи през дребен прорез в долната част на корема. Вярвайки в духовното значение на сърцето, балсаматорите са били изключително деликатни при съхранението му и то може да се види на изображенията от компютърната томография. 

Скенерът демонстрира, че тялото на момчето е било украсено с 49 красиво стилизирани амулета в 21 разнообразни форми, измежду които окото на Хор, скарабей, възелът на Изида. Тридесет от тези амулети са направени от злато, а останалите от камък и керамика. 

В устата на мумия е подложен златен талисман с формата на език, защото античните са вярвали, че по този начин умрелият ще може да беседва в отвъдния живот. В гръдната празнина върху сърцето пък се вижда огромен златен талисман с формата на скарабей.

Изследването хвърля нова светлина върху обществения живот в Древен Египет. Учените считат, че комплицираният и богат траурен обред е знак за високата респект към децата в тогавашното общество. 

Предстои мумията и изображенията от компютърната томография да бъдат изложени в залите на емблематичния Египетски музей. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР