Компостираща инсталация за разделно събиране и преработка на зелени и

...
Компостираща инсталация за разделно събиране и преработка на зелени и
Коментари Харесай

Общината става търговец на тор

Компостираща апаратура за разделно събиране и преправка на зелени и биоразградими боклуци ще построява община Пловдив по план от Оперативна програма „ Околна среда “ 2014-2020 година Теренът, на който ще се прави тор навън, е 32 декара частна общинска благосъстоятелност. Намира се в Северната индустриална зона на гърба на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.

В нея ще се преработват растителни боклуци от кварталите „ Коматево “ и „ Прослав “, където от две години се ползва разделно събиране. Инсталацията ще преработва и зелената маса, която събира Общинското дружество „ Паркове и градини “, сподели през вчерашния ден по време на първата копка Василка Чопкова, началник на Дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “ в Община Пловдив. Тя посочи, че част от готовия компост ще се употребява за рекултивиране и торене на зелените площи в града, а друга част ще се продава.

Общата стойност на плана е 9 023 913,84 лева Безвъзмездната помощ е 6 070 538,46 лева, от които от Европейския фонд за районно развиване 5 159 957,69 лева и национално съфинансиране - 910 580,77 лева Парите, които ще даде Община Пловдив, са 2 953 375,38 лева Капацитетът на инсталацията е 15 000 тона, което е 10% от общия боклук на града. От преработката ще се генерират икономии в общината.

В момента за звук боклук в завода за преправка на битови боклуци в село Шишманци се заплаща по 29 лв., а за отчисления по 56 лв. в допълнение в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив. Въпреки икономическия резултат, заложен в плана, размерът на такса битови боклуци за жителите няма да се понижи, само че пък ще се задържи още няколко години на сегашните равнища.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР