Компенсирането на Топлофикация - София за високите цени на природния

...
Компенсирането на Топлофикация - София за високите цени на природния
Коментари Харесай

Компенсациите за Топлофикация - София чакат одобрение от ЕК

Компенсирането на " Топлофикация " - София за високите цени на природния газ чака утвърждение от Европейската комисия. Механизмът за приемане на тези обезщетения към този момент е изпратен за утвърждение от Европейска комисия, в него софийската Топлофикация е включена за месеците декември 2021 и януари 2022 година

Министерство на енергетиката предлага непосредствено обезщетенията да се насочат за покриване на част от фактурите за природен газ към съответния снабдител. Очаква се обезщетенията да са в размер към 140 млн. лева общо за крайните битови консуматори и топлофикационните сдружения.

Днес е била извършена среща сред министъра на енергетиката Александър Николов и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, участваха и зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов, зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов и изпълнителния шеф на " Топлофикация София " Александър Александров.

Регулираната цена на природния газ в цената на топлинната сила за първото тримесечие на 2022 година е 48,80, а цената на природния газ непрекъснато се усилва - през декември тя беше 102,33 лева, а през януари 2022 година - 133,41 лева Това води до струпване на загуби.

По време на срещата беше разискван и напредъкът по проекта за рационализация и финансова стабилизация на " Топлофикация София ", който беше направен от консултантската компания Black&Veatch с безплатна помощ от американското държавно управление.

Планът планува създаване на нови когенерационни мощности за произвеждане на електрическа сила, които ще генерират спомагателни доходи за сдружението и ще стабилизират цената на топлинната сила за жителите. " Топлофикация София " към този момент е внесла уведомленията за капиталовите планове за създаване на две нови съоръжения с 240 MW мощ всяка. В момента не престават диалозите за обезпечаване на финансиране и правене на документите за създаване, която се чака да е подготвена доникъде на годината.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР