Компенсирането на небитовите потребители и на операторите на електропреносната и

...
Компенсирането на небитовите потребители и на операторите на електропреносната и
Коментари Харесай

Компенсациите за високия ток продължават още два месеца


Компенсирането на небитовите консуматори и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи поради високите цени на електрическата енергия ще продължи до края на септември. Това реши държавното управление в оставка на днешното си съвещание, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС). Компенсациите по програмата ще бъдат изплатени до края на 2022 година, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Кабинетът одобри стратегия за компенсиране за интервала 1 юли 2022 – 30 септември 2022 година, която надгражда предходните настоящи аналогични документи. От нея ще се възползват всички към 633 000 небитови крайни клиенти на електрическа сила, както и операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи за софтуерните им разноски. Индикативният бюджет на програмата е в размер на 2,448 милиарда лева, от които близо 2,301 милиарда лева са планувани за компенсиране на небитовите крайни клиенти и 147 млн. лева – за операторите.

Средствата ще бъдат обезпечени от спомагателни целеви вноски, които държавните предприятия от бранш „ Енергетика “ ще дават на фонда „ Сигурност на електроенергийната система “.

Програмата планува всички небитови крайни клиенти да бъдат обезщетени напълно за разликата сред действителната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ ден напред “ на Българската самостоятелна електроенергийна борса (БНЕБ) за съответния месец и базовата цена от 250 лева./МВтч.

Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи ще бъдат обезщетени за електрическата енергия, която закупуват за софтуерните си разноски. Компенсацията се пресмята като разлика сред междинната месечна цена за базов товар на сегмента „ ден напред “ на БНЕБ и избраната от КЕВР планирана пазарна цена от 421,08 лева./МВтч за оператора на електропреносната мрежа и 446,78 лева./МВтч за операторите на електроразпределителните мрежи. Компенсирането на операторите през третото тримесечие ще спомага за понижаване на финансовия им недостиг, който се натрупва поради нараснали софтуерни разноски. От своя страна, това е фактор, който лимитира нуждата от повишаване на мрежовите услуги за всички крайни консуматори, включително – и за битовите, се показва в известието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР