Компенсациите, които получават Български пощи за извършването на универсалната услуга,

...
Компенсациите, които получават Български пощи за извършването на универсалната услуга,
Коментари Харесай

Увеличават помощта за Български пощи

Компенсациите, които получават " Български пощи " за осъществяването на универсалната услуга, се усилват. Това плануват промени, препоръчани за публично разискване от Министерството на превоза. Универсалната услуга, която би трябвало да покрива цялата страна, както и пратките за чужбина, включва доставката на общоприети писма и пратки.

В претекстовете показват, че сега компенсацията, която получават пощите, се изплаща предплатено за настоящата година. Това било въведено от началото на 2019 година Но отпусканите от бюджета средства се определяли по отношение на разноските от миналата година. Сега се предлага това да отпадне и сумата да зависи от действителните разноски.

Втората смяна планува да се отстрани таванът на компенсацията. Сега той е избран на 15 млн. евро годишно поради европейска регулация, въведена в Закона за пощенските услуги. От министерството желаят това да не важи, с цел да може на пощите да се изплащат действителните разноски, в случай че те надвишават 15 млн. евро, като това още веднъж се прави при съблюдаване на надлежно използваните правила за държавни помощи. За препоръчаните нови текстове транспортното ведомство се аргументира с повишаването на минималната работна заплата и насъбраната инфлация.

Тези спомагателни разноски поставяли пощите в неподходящо състояние, тъй като предоставените средства за отплата били изчислени на база разноски за две години обратно. Парите щели да се индексират с коефициент, който ще зависи от повдигането на минималната работна заплата и годишния растеж на цените. По този метод предплатените средства ще подхождат на настоящите разноски.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР