Компенсации за високите цени на тока и газа за май

...
Компенсации за високите цени на тока и газа за май
Коментари Харесай

Енергийни помощи за бизнеса, той остава в протестна готовност


Компенсации за високите цени на тока и газа за май и юни даде обещание държавното управление след среща с огромните работодателски организации, които възнамеряваха митинг. Основното неодобрение на компаниите беше обвързвано с това, че без съответно подкрепяне те не са конкурентоспоспобни.

След срещата с бизнеса министър председателят успокои, че диалогът е бил доста градивен.

„ Обединихме се към концепцията за действителни обезщетения, които ще се случат през май, юни и дълготрайно. Всичко над 200 лв. на мегават да бъде обезщетено с 80% от страната, това дава опция българският бизнес да няма терзания “, съобщи Петков.

Държавата ще компенсира бизнеса и поради по-високата цена на природния газ.

„ Цената за май няма да е по-висока от тази за април “, съобщи енергийният министър Александър Николов.

„ С експлицитната спогодба че ще имаме трайно решение за от 1 юли насетне ние можем да успокоим всички български бизнесмени, работещи хора в България и тези, които очаквате цените на стоките и услугите да не се повишават, а да се повишават опциите на хората да са по платежоспособни “, съобщи Добри Митев от БСК.

Малко по-късно огромните работодателски организации дадоха поръчка, че премислят присъединяване си в огромния митинг на 18 май, само че остават в протестна подготвеност.

„ По наши калкулации на митинга на 18 май, в случай че той се беше състоял трябваше да има над 30 000 индивида. Това са нашите потвърждения от другите предприятия, които вършат организация “, сподели Кирил Домусчиев от КРИБ.

Протестът на превозвачите към този момент остава.

„ Вярваме, че това, което отстояваме, е позиция, която има единствено стопански цели. В никакъв случай политически, макар че се вършат сходни опити да бъдат преписани “, съобщи ръководителят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Очаква се на следващия ден властта да се срещне и с транспортния отрасъл в опит да откри дружно с него работещи решения за бранша. След това ще стане ясно дефинитивно ще има ли митинги на превозвачите в сряда.

На този декор просветителният министър помоли в публично писмо кмета на София Йорданка Фандъкова градският превоз в София да работи обикновено най-малко до 8:30 ч. в сряда поради провеждането на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

В него той прикани да се вземе поради матурата, когато се издава позволение за митинга на превозвачите

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР