Компенсации ще има за всички пчелари, чиито документи са окомплектовани

...
Компенсации ще има за всички пчелари, чиито документи са окомплектовани
Коментари Харесай

Компенсират стопаните с пострадали от пестициди пчелни семейства

Компенсации ще има за всички пчелари, чиито документи са окомплектовани - има подадена тъжба, констативен протокол и са взети проби. Това съобщи отрасловият зам.-министър на земеделието Янко Иванов след Консултативния съвет по пчеларство, призован малко по-рано от земеделския министър Румен Порожанов.

Причината са митингите на браншовите организации поради случаите на изтровени с пестициди пчелни фамилии в Добруджа.

Пчеларите ще бъдат обезщетени посредством средствата за самостоятелен de minimis. Не се знае какъв ще бъде размерът им, а следва да се посочи.

Ако се употребяват препарати за растителна отбрана, няма да има подобен проблем, стана ясно от думите на зам.-министъра.

Въпросът е да се откри салдото сред ползите на хората, които се занимават с произвеждане на разнообразни култури и тези, които отглеждат пчели, разясни Янко Иванов.

Припомняме, в края на април пчелари сигнализираха за всеобщо измиране на пчели в Плевенско. Заради казуса те заплашиха с обсада на пътя Плевен-София.

Пчеларите упрекнаха арендаторите на аграрни земи за измиращите си кошери и желаеха строги наказания при нелегално напръскване с пестициди.

Преди дни стана ясно, че казусът не визира единствено пчелите. Оказа се, че от рисковите пестициди са били наранени даже деца от Плевенско, които бяха признати в болница с алергия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР