Компенсаторните мерки, оповестени от премиера Кирил Петков, са стъпка в

...
Компенсаторните мерки, оповестени от премиера Кирил Петков, са стъпка в
Коментари Харесай

Компенсаторните мерки за ток и газ са в правилната посока

Компенсаторните ограничения, оповестени от премиера Кирил Петков, са стъпка в позитивна посока. Това съобщи в изявление за предаването „ Точно през днешния ден “ на Радио Пловдив икономистът Румен Гълъбинов.

„ Мисля, че би трябвало да адмирираме напъните на държавните управления да вкара обезщетителните ограничения – както за бизнеса, по този начин и за битовите консуматори на природен газ, които бяха останали отвън мораториума “, сподели Гълъбинов.

Икономистът счита, че за комплексното справяне с енергийната рецесия, е добре да се плануват някои данъчни облекчения в бюджета за 2022 година. Сред тях – понижаване на Данък добавена стойност за електрическата енергия и природния газ.

„ Би могло да се опита да се понижи ставката на половина – от 20 на 10% за електрическата енергия. Тези сложни ограничения към този момент работят в редица европейски страни. Има и правилник, който урежда това и той е от 2006 година “, изясни още Румен Гълъбинов.

Той изясни, че в случай че се стигне до понижаване на Данък добавена стойност за природния газ, това ще докара до стимулиране на битовите консуматори за всеобща газификация.

Цялото изявление с Румен Гълъбинов можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР