Компанията за продажба на храни и напитки през вендинг машини

...
Компанията за продажба на храни и напитки през вендинг машини
Коментари Харесай

Фондът Integral купи мажоритарен дял във вендинг компанията "Брейктайм"

Компанията за продажба на храни и питиета през вендинг машини " Брейктайм " към този момент има нов главен акционер. Фондът Integral навлиза след инвестиция от 5 млн. евро, посредством които получава най-големия дял в сдружението. Последното огромно финансиране на този бизнес беше през 2015 година, когато различен фонд - NEVEQ II вложи 1 млн. евро.

Базираният в Лондон Integral става мажоритарен акционер посредством нарастване на капитала на сдружението. Съоснователят на компанията Цветан Лъжански резервира значителен дял. Преди договорката той държеше 42.5% от " Брейктайм ", следван от NEVEQ II с 21.59% и другият съосновател Светодар Йосифов с 19.59%. Промяна има и в акционерната конструкция. Досега " Брейктайм " имаше три типа акции - елементарни, Клас А и Клас Б, само че с нарастването на капитала те стават два вида - елементарни и привилегировани.

Integral е ръководен от българина Стефан Цветков, а е финансиран от европейски институции като Европейска банка за възстановяване и развитие и ЕИФ, както и от IFC. Инвестиционната компания сътвори първия си фонд за 150 млн. евро в края на 2019 година с поддръжката на Европейска банка за възстановяване и развитие (която тогава се ангажира с до 30 млн. евро) и Европейския капиталов фонд (с към този момент ориентирани 9.5 млн. евро), както и разнообразни бизнесмени. Това е втората му инвестиция в България, откакто през 2020 година влезе в най-големия ефирен оператор в България " Булсатком ". Има още три капиталовложения в компании в Унгария и Сърбия (виж карето). Сегашната договорка е през българското сдружение на фонда - " Орбит инвестмънт холдингс ", чийто шеф Петър Липовянов влиза и в съвета на шефовете на " Брейктайм ".

" Брейктайм " пасва добре на капиталовия мандат на Integral на доста равнища, в това число като партньорство с основател/CEO във към този момент добре развита водеща компания в атрактивен бранш. След като направлява сполучливо провокациите на пандемичната рецесия, " Брейктайм " е добре позициониран за висок систематичен напредък на бранша в идващите интервали, изключително в този момент с поддръжката на Integral като самодеен вложител ", съобщи пред " Капитал " Стефан Цветков. Според него растежът на бизнеса може да бъде подкрепят от консолидация на вътрешния пазар, както и нахлуване на интернационалните пазари.
Реклама
Именно пандемичната 2020 година спря следващите години напредък на бизнеса на " Брейктайм ". През нея приходите са намалели с 35% до 4.73 млн. лева Но съгласно Цветан Лъжански предходната година е била по-успешна, въпреки главен сегмент от пазара като офисният да е останал затворен. Поглед в докладите обаче демонстрира, че осем следващи години компанията регистрира загуби.

" Добавихме нови услуги, отворихме офиси в Търново, Благоевград и Сливен, засилихме офисите в Пловдив и София. Очакваме забележителен растеж през 2022 година заради най-малко отчасти завръщане на бизнеса в офисите, както и в новите райони ", добавя Лъжански пред " Капитал ". Преди да основе компанията си, той е бил управител на " Роял фуудс ", " Девин " и " Пластхим-T ".

" Брейктайм " предлага разнообразни услуги - има вендинг машини за храни и питиета, за кафе, както и доставя машини за чиста вода на офиси. Общо ръководи към 7000 машини в цяла България. Чисто по техния брой може да се наблюдава повишаването на бизнеса - при предходната инвестиция на NEVEQ II преди седем години, " Брейктайм " е имала 300 машини в София, Пловдив и зоните към тях. За онази година оборотът е бил 1.6 млн. лева (рекордът е през 2019 година преди пандемията - 7.4 млн. лева.). Според компанията " Брейктайм " ежедневно обслужва над 50 000 клиенти.

Според Стефан Цветков задачата на инвестицията е " Брейктайм " да бъде безспорен пазарен водач в България във всички сфери, в които оперира. Стратегията включва както предлагането на нови услуги и артикули, по този начин и географска агресия. " Брейктайм " може да навлезе и в други страни от района, където да наложи марката си с поддръжката на Integral като водещ интернационален вложител с развита екосистема и открито наличие в Централна и Източна Европа ", съобщи Цветков.
Реклама
Макар " Брейктайм " да е секторен водач, пазарът за продажба на храни и питиета през вендинг машини е фрагментиран. Според Цветан Лъжански това основава предпоставки за консолидация през идващите години. " В множеството услуги, които предлагаме, той е извънредно фрагментиран с голям брой по-малки и районни играчи. Тук планираме нападателен органически растеж и селективно закупуване на компании ", споделя съоснователят на " Брейктайм ". Според него клиентите желаят един снабдител да предлага голям брой услуги. " От стартирането на нашата компания ние залагахме, че пазарът ще върви в тази посока ", добавя Лъжански.

Най-голямата част от 7000 вендинг машини на " Брейктайм " из цялата страна са такива за вода. В този сегмент компанията работи по леко друг модел от хладилниците за питиета и храни - посредством месечен абонамент. " Друг тренд, който е забележим, е желанието на обществото за запазване на околната среда. По-конкретно консумирането на вода през пластмасови бутилки към този момент не е толкоз съвременно и офисите търсят други решения. В по-западните пазари тази промяна е в доста по-напреднала фаза, само че и при нас стартира да се откроява. Това чакаме да докара до възходящ пазар най-малко в идващите 5 години ", добавя Лъжански.
Пет сделкиПри основаването си от Integral оповестиха, че ще търсят разнообразни капиталови благоприятни условия в района на Централна и Източна Европа. Освен в Лондон, фондът има офиси и в Будапеща и Белград. В края на 2020 година той направи първата си инвестиция, когато разгласи, че се включва " в финансовата конструкция на оператора " Булсатком ". Фондът се причисли към други акционери и вложители в компанията - BlackRock, създателят на компанията Пламен Генчев, лондонският фонд за подценени активи Blantyre Capital, Българската банка за развиване (ББР) и Европейската банка за възобновяване и развиване (EБВР). Точно в този миг течеше продажба на компанията, като няколко месеца по-късно за покупател беше определен Спас Русев. Процедурата, обаче беше оспорена още преди този момент от създателя Пламен Генчев, който твърди, че негова алтернатива да си върне контрола е била нелегално подмината и се пробва да спре договорката - с арбитражно дело в Лондон и поискана неплатежоспособност в София. През декември Апелативен съд - София назначи синдик в оператора. Очаква се решение по проблема да има в околните седмици.След това Integral купи мажоритарен дял в унгарската LuminoChem, който създава мастила и пигменти за сигурност, които се употребяват като отбрана на артикули от подправяне. Третата инвестиция на Integral e в унгарския стартъп Codecool, който предлага образование на фрагменти за IT бранша. След нея последва финансиране на сръбската верига за бързо хранене Walter BBQ, където Integral закупи дял от 50%. Последната към този момент е " Брейктайм ". Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР