Компанията Stinky Socks получи финансиране от 150 хил. евро от

...
Компанията Stinky Socks получи финансиране от 150 хил. евро от
Коментари Харесай

Българските скейт и сноуборд чорапи Stinky Socks стъпват на американския пазар

Компанията Stinky Socks получи финансиране от 150 хиляди евро от фонда Vitosha Venture, с които усилва над три пъти производството си. От есента сноуборд чорапите се продават в над 70 магазина на една от най-големите американски вериги за outdoor облекло - Zumiez. Брандът ще разрасне портфолиото си от артикули и с тениски.
От този миг бизнесът на братята Христо и Димо Петкови стартира да се разраства с бързи темпове. Само месец по-късно те получават първата си инвестиция от 150 хиляди евро от фонда Vitosha Venture, с която усилват няколко пъти производството си.

Това оказва помощ на компанията да разрасне и партньорствата си зад граница. Така след няколко години опити подписва контракт с една от най-големите американски вериги за outdoor oблекла - Zumiez, която ще предлага Stinky Socks в магазините си в Съединени американски щати и Канада. Временният магазин на марката в центъра на София, който създателите отварят по случай годишнината на Stinky Socks, пък притегля интереса на скейт и сноуборд общността и става непрекъснат.
Инвестиция за отскок
Фокусът на фондовете за рискови вложения през последните години са главно софтуерни компании със софтуерни артикули. От Vitosha Venture обаче виждат капацитет в възходящата спортна и outdoor промишленост, която се чака да доближи световно 111 милиарда $ през 2027 година в съпоставяне със 67.3 милиарда $ тази година, по данни на Statista.
Реклама
В него 70% дял има Христо Петков, а останалите държи брат му Димо Петков. Инвестицията е под формата на convertible loan (конвертируем дълг - заем, който се трансформира в част от капитала на компанията на по-късен етап).

" Фокусирахме се върху американския пазар и по-голяма продукция. Разширихме продуктовата си линия, произвеждаме към този момент три пъти повече, или към 100 хиляди чифта на година ", разяснява пред " Капитал " Христо Петков. Инвестицията идва в миг, когато индустриалните разноски на компанията се усилват с над 70% и свежият капитал им оказва помощ да продължат да се разрастват. По думите на Петков компанията взема решение да резервира крайните цени и да понижи облагата си с вярата, че пазарът скоро ще се стабилизира.
Компанията поддържа пролетна и есенна сбирка чорапи, всяка с по 60 разнообразни дизайна Автор: Цветелина Белутова
Stinky Socks не престават да се шият в цех в Русе, а цените им варират сред 12 лева за ежедневните модели до 39 лева за високия клас спортни чорапи и новата им линия от мерино вълна. " Имаме пролетна и есенна сбирка, като непрекъснато държим по 60 дизайна на сбирка, някои се трансферират от предходни години, а други са нови ", прецизира още Петков.

За 2021 година сдружението " Стинки " регистрира доходи 243 хиляди лева и облага 73 хиляди лева Очакванията на създателите са тази година бизнесът им да порасне с 10-15%, като най-продавани не престават да бъдат сноуборд чорапите. По думите на Христо Петков Stinky Socks се продават в над 200 магазина по света, като най-голяма част от приходите идват от американския пазар. Компанията продължава да залага на продажби във физически обекти, само че възнамерява да развие и онлайн магазина си.
Реклама
" От пролетта за опаковката на Stinky Socks към този момент не използваме полипропиленовите торбички за еднократна приложимост, а ги заменихме с биоразградими такива, освен това създадени в България ", прецизира още Петков.
Американско разгръщане
Една от бизнес задачите на Stinky Socks е да усилят наличието си в Съединени американски щати, като през последните три години се пробват да открият контакт със Zumiez - една от най-големите американски сноуборд и скейтборд вериги, ориентирана към младежи. Веригата има над 700 магазина в целия свят, а за 2021 година регистрира доходи от 1.2 милиарда $. " Въпросът беше да намерим верния контакт в Zumiez и да им покажем, че марката ни има история ", споделя Петков.

Така след редица опити от Stinky Socks съумяват да сключат партньорство с веригата. За начало българският бранд ще продава сноуборд чорапите си в над 70 обекта и в онлайн магазина на Zumiez, като задачата е до края на идната година да оферират цялостната си гама от модели.

" Към момента имаме 5000 чифта в магазините на Zumiez с алтернатива да станат 10 000 ", споделя Христо Петков. От веригата купуват чорапите и ги съхраняват на склад, като по думите на създателя Stinky Socks е единственият източноевропейски бранд, който се продава във веригата. Крайните цени на сноуборд чорапите в Съединени американски щати са към 24 $.
Магазинът на марката в центъра на София, който създателите отварят по случай годишнината на Stinky Socks, притегля интереса на скейт и сноуборд общността Автор: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР