Компанията SpaceX на Илон Мъск има поредна нова мисия. Тя

...
Компанията SpaceX на Илон Мъск има поредна нова мисия. Тя
Коментари Харесай

Новата мисия на Мъск: Бърз интернет в целия свят

Компанията SpaceX на Илон Мъск има поредна нова задача. Тя цели да обезпечи широколентов достъп до интернет в целия свят. За задачата компанията ще употребява нов вид спътници, които създава. Първите два от би трябвало да бъдат изстреляни още през днешния ден, оповестява онлайн изданието CNET.

``
реклама

Сателитите Microsat-2a и Microsat-2b са част от плана Starlink на SpaceX. Те са много по-малки от общоприетите спътници, като концепцията е, че ще могат да бъдат на по-ниска височина.

Именно голямата височина на общоприетите спътници за интернет достъп основава проблеми са връзката. Получава се огромно закъснение на сигнала, което пречи на видео диалози или игри в действително време.

Сателитите на Starlink ще са ситуирани в доста по-ниска орбита, което ще понижи доста времето за пътешестване на сигнала. Това ще понижи латентността и ще направи сателитната връзка по-стабилна, бърза и ефикасна.

Тъй като ще бъдат на доста по-ниска височина, сред 1100 км. и 1325 км., тези спътници ще покриват доста дребна територия - към 1060 км. радиус. SpaceX пресмята, че ще се нуждае от 4425 спътника, с цел да обезпечи покритие в целия свят. 800 от тях ще са нужни единствено за територията на Съединени американски щати и околията.

Starlink обаче е още по-амбициозен. Проектът има и втора фаза, която планува втора войска от спътници. Тя ще е още по-голяма и ще има 7518 спътника, които ще са на по-висока орбита - 340 км. SpaceX назовава това " ято " " Съзвездието VLEO ". Чрез тези спътници ще може да се обезпечава спомагателен потенциал на интернет връзката в райони с пиково натоварване. Целта на SpaceX е двете флотилии спътници да дават задоволително бърза и постоянна интернет връзка, която да е действителна опция и съперник на наземните връзки.

Реализирането на плана включва разработка и на доста спомагателни технологии. Например система за лазерна връзка сред спътниците, с цел да могат да работят дружно и да не си пречат. Помислено е и по какъв начин толкоз доста спътници да не пречат на останалите спътници и галактическите ракети и задачи.

SpaceX пресмята, че един подобен спътник ще има живот сред 5 и 7 години. Когато краят на цикъла наближи, спътниците ще бъдат насочвани в атмосферата и ще изгарят. Така няма да се натрупа галактически отпадък, а на тяхно място ще застава нов спътник.

Реализирането на целия план ще отнеме много време. Мъск чака услугата да проработи с цялостен потенциал най-рано през средата на идващото десетилетие. Тя ще е значим източник на приходи за останалите задачи и цели на SpaceX, в това число пътуването до Марс./ vesti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР