Компанията Sony винаги е била един от най-консервативните производители на

...
Компанията Sony винаги е била един от най-консервативните производители на
Коментари Харесай

Ревю на смартфона Sony Xperia XZ2

Компанията Sony постоянно е била един от най-консервативните производители на смарт телефони. Тя от години употребява едни и същи хрумвания в дизайна, не внася забележими промени в интерфейса и като цяло не последва никакъв фешън трендове. В нейните модели до момента няма нито двойни камери, нито безжично зареждане. От страна на потребителите, тази самостоятелност е единствено в положителното остаряло It ‘ s a Sony („Това е Sony“ — слоганът на компанията от 1982 до 2002 година), само че към този момент в по-положителен метод.

Видимо от Sony сами са осъзнали, че е време да трансформират нещо, по тази причина на ревюто MWC 2018 в Барселона демонстрираха най-известния смарт телефон, който (о, знамение!) външно има малко общо с предшественика. Единственото нещо, което е запазил новият модел — това е името, въпреки и с различен сериен номер — Sony Xperia XZ2. Нека да забележим какво може да предложи на потребителите този актуален смарт телефон.



Технически характерности на Sony Xperia XZ2:
Тип: Смартфон;OS: Android 8.0 (Oreo);Оперативна памет в GB: 4;Вградена памет в GB: 64;Слот за уголемение: microSD (до 400 GB);Тип на SIM-картата: Nano-SIM;Брой SIM-карти: 1;Процесор: Qualcomm Snapdragon 845 + GPU Adreno 630;Брой на ядрата: 8;Честоти в Ghz: 4×2.8+4×1.8;Акумулаторна батерия: Li-Pol, 3180 мАч (несменяема);Време за работа: (данни на производителя): няма данни;Диагонал в инча: 5,7;Резолюция: 2160×1080;Тип на матрицата: IPS;PPI: 424;Сензор за контролиране на яркостта: +;Други: Corning Gorilla Glass 5, 18:9, TRILUMINOS, X-Reality, Dynamic Contrast Enhancer;Основна камера в Mp: 19 (f/2.0);Видеозаснемане: 3840×2160 (30 к/с);Светкавица: +;Предна камера в Mp: 5 (f/2.2);Високоскоростен транспорт на данни: GPRS/EDGE/UMTS/HSPA+/LTE Сat18;Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac Dual Band;Bluetooth: 5.0;GPS: + (GLONASS, BeiDou, Galileo, QZSS);IrDA: -;FM радио: -;Аудио жак: -;NFC: +;Интерфейсен конектор: USB 3.1 (Type);Размери в мм: 153х72х11,1;Тегло в гр.: 197;Защита от прахуляк и влага: + (IP65/68);Тип на корпуса: моноблок (неразглобяем);Материал на корпуса: метал+стъкло;Вид на клавиатурата: екранно въвеждане;Още: читател на пръстови отпечатъци; поддръжка на безжично и бързо зареждане  QC 3.0; 3D Creator; Qnovo Adaptive Charging и Battery Care удължава живота на батерията; динамична вибрационна система на Sony за развлечения; стерео-високоговорители S-Force Front Surround, тон Qualcomm aptX HD, адаптер за аудио-конектора USB Type-C към 3,5 мм. Дизайн и материали
Стилът на последните смарт телефони на Sony е мъчно да се назова експресивен, само че той се откроява на фона на съперниците. В Xperia XZ2 компанията е решила изцяло да промени дизайна, което се дължи както на прехода към съотношението на страните на екрана 18:9, по този начин и на самата нужда да се движи напред. И в случай че външният тип на последния смарт телефон от Sony може да се назова минималистичен, то новият може да му даде преднина.



В края на краищата, дизайнът на Xperia XZ2 се е получил сбит, лицевият и заден панел на смарт телефона, направени от стъкло, са с гладко закръглени форми, сливайки се със заоблената железна рамка. При това се основава забавен резултат — Xperia XZ2 наподобява по-тънък, в сравнение с е в реалност.



Факт е, че дебелината на корпуса е 1,1 инча, само че с помощта на това, че стъклото на задния панел е мощно огънато по краищата, смарт телефонът наподобява и се усеща по-тънък. Също по този начин не можем да не отбележим и много чистият заден панел, върху който в един ред са ситуирани светкавицата, сензорите, блокът на камерите и скенера за пръстови отпечатъци.



Предната част на Xperia XZ2 с нищо удивително не се откроява. Рамката към екрана на смарт телефона, въпреки и да е станала по-малка, в сравнение с в предходните флагмани на компанията, тя към момента е много огромна на фона на съперниците.



Ако приказваме като цяло, то дизайнът в Xperia XZ2 е много прелестен. И макар, че телефонът наподобява не толкоз съвременно, като флагманите на Apple и Samsung, той стои добре в ръцете и е комфортен за потребление. Единственото нещо, което малко скапва усещането по време на потреблението на Xperia XZ2 — това е много огромното му тегло, което доближава до 198 грама. От модел с диагонал 5,7-инча и батерия 3180 мАч, бихме очаквали по-лек корпус.
Защита от вода и прахуляк
Корпусът на Xperia XZ2 има отбрана от навлизане на вода и прахуляк, а също производителя показва цели два стандарта IP65/68 и дава обещание, че смарт телефонът би трябвало без проблеми да оцелее при попадане под дъжда и може да се измие под течаща вода. Въпреки това, от Sony също настояват, че за безвредното гмуркане под вода, всички конектори на апарата би трябвало да бъдат компактно затворени, а при врата USB Type-C в Xperia XZ2 няма капаче.
Четец на пръстови отпечатъци
За разлика от миналогодишните флагмани, скенерът за пръстови отпечатъци в Xperia XZ2 към този момент се намира на гърба на апарата, а не на десния му край.



При това той е позициониран съвсем по средата на корпуса и върху него е по мъчно да попадне пръста, който автоматизирано се намира върху обектива на малко нагоре намиращата се камера. Скенерът работи бързо и с това няма проблем, само че няма за ден да привикнете с него.
Дисплей
В Xperia XZ2 има 5,7-инчов IPS екран със съответствие 18:9, разграничителна дарба 2160х1080 точки и поддръжка на HDR10.



Екранът обичайно за Sony има много хладно цветопредаване, само че освен това, цветовият обсег е повече от 100% sRGB, а гама-кривата въпреки и да не е равномерна се намира в рамките на референтната стойност от 2.2.



В общоприет режим



в “Професионален ” режим

Освен това, в настройките може да избирате от авансово заложените режими на екрана, при което ще се трансформира гамата и контраста, както и ръчно ще сменяте салдото на бялото.

Максималната бляскавост на екрана на Xperia XZ2 съгласно нашите измервания доближава 509 кд/м2, а минималната — 5,4 кд/м2 при контрастност от 1009:1.
Платформа и продуктивност
Sony Xperia XZ2 — един от първите смарт телефони с новия процесор Qualcomm Snapdragon 845, който работи с периодичност 1,7 Ghz и 2,7 Ghz, а също поддържа и производителната графика Adreno 630. Апаратът също има 4 GB оперативна и 64 GB вградена памет, която може да се разшири посредством microSD карта.



Слотът за nanoSIM-карта тук е хибриден и потребителя ще би трябвало да избере сред потреблението на два номера и спомагателна памет. При това, не може да не се означи, че Sony остава един от дребното производители, който Ви разрешава да извлечете слота за СИМ без кламер, единствено с нокът. Вярно е че смарт телефонът освен това деяние се рестартира, което обаче към този момент не е толкоз комфортно.

Тъй като платформата в Xperia XZ2 е извънредно модерна, то и във връзка продуктивността може да не се притеснявате, че смарт телефона с лекост се оправя с всевъзможни игри и приложения за Android. Интерфейсът работи доста бързо, което се удостоверява и от синтетичните проби PCMark и Geekbench 4 Pro.



Сред останалите забавни функционалности на платформата Xperia XZ2, ще споменем системата за трептения Dynamic Vibration System. Тя се състои от по-голяма в съпоставяне със общоприетата осцилация и с помощта на взаимоотношението със софтуера на смарт телефона може да вибрира в такт с възпроизвежданата музика или видео.

Тя работи във всички приложения, а силата на вибрациите може да се контролира или напълно да са изключени. Като цяло, с помощта на Dynamic Vibration System, виброкликът в Xperia XZ2 е доста прелестен.
Интерфейс
Xperia XZ2 работи под ръководството на операционната система Android 8.0 с фирмения интерфейс на Sony. Дизайнът му минимално се разграничава от общоприетия в Android и също така, част от приложенията на Гугъл се употребяват в качеството на систематични, като да вземем за пример календара и известията.



Логиката на интерфейса не се разграничава от общоприетата, има работни плотове, където могат да се слагат икони на стратегии и джаджи, щора с бързи настройки и вести, както и настрана меню с приложения.
Камера
В Xperia XZ2 се употребява една камера, както писахме нагоре, Sony не се тормози за тяхното количество. Това е същият модул IMX400 Exmor RS, който видяхме в XZ Premium, само че компанията дава обещание, че е преработила софтуера и логаритмите.



В Xperia XZ2 е употребен 19-мегапикселовия датчик Motion Eye, оборудван с широкоъгълен обектив G Lens, матрица 1/2,3 инча, размер на пикселите 1,22 мкм, диафрагма f/2.0, електронна стабилизация, както и фазов и лазерен автофокус. За обработката на изображенията дава отговор обособен чип BIONZ.

Почти всички модерни смарт телефони от горния ценови сегмент снимат добре при задоволително количество светлина и Xperia XZ2 не е изключение. Денем, апаратът прави като цяло положителни фотоси, новата система за понижаване на шума е по-малко нападателна, което оказва позитивно въздействие върху детайлите на фотографията.



А нощните фотоси по мъчно се отдават на смарт телефона, тъй като диафрагмата f/2.0 не разрешава на матрицата да улови задоволително светлина, тъй че при неприятна осветеност детайлизацията пада и се появява звук. Освен това отсъства и оптична стабилизация.



Като цяло, камерата на Xperia XZ2 снима по-добре, в сравнение с миналогодишните флагмани на Sony, само че в новия модел въпреки всичко трябваше да забележим усъвършенстван светопропускащ обектив и оптична стабилизация.

Въпреки неналичието на втора камера, смарт телефонът може да прави фотоси с размит декор, който се реализира посредством програмен продукт и не постоянно тъкмо дефинира границите на обекта. В същото време обаче, ръчно може да се контролира степента на размазване.

Камерата на Xperia XZ2 Ви разрешава да записвате забавено видео във Full HD резолюция при 960 фрагмента в секунда, само че заради лимитираната памет в модула, забавените фрагменти не могат да бъдат повече от 6 секунди. Видеото се записва със тон, само че при занимателен каданс, той изчезва.
Създаване на виртуални 3D-модели и AR-ефекти
Компанията Sony е една от първите, почнала да употребява технологията за спомагателна действителност в своите смарт телефони и е единственият производител, който разрешава сканиране на обекти в 3D благодарение на камерите.

Последната може да се употребява за основаването на 3D-модели на лицето или всеки различен обект. Процесът на сканиране се случва с подсказки от страна на софтуера, при което резултатът зависи от това, какъв брой деликатно потребителя е сканирал модела.



По нататък, 3D-моделите могат да се съхраняват, качват на уеб страницата 3D Creator, на портала Sketchfab, да се изпращат във тип на файл или да се основават от него 3D-аватари. Освен това, моделът може да се изпрати и за щемпел на 3D-принтер.

Sony Xperia XZ2 също по този начин разрешава в действително време да налагате върху изображението, което улавя камерата разнородни резултати. Това може да са маски за лице или цели сюжети, да вземем за пример с динозаври и праисторически джунгли или подводен свят.
Звук
В Xperia XZ2 има два външни високоговорителя, единият от които е всекидневен, а вторият е в най-долната част на предния панел. Звученето на високоговорителите е много мощно, осигурявайки добре отличим стерео-ефект.

Така както в XZ Premium и в XZ2 няма 3,5 мм жак за слушалки и производителя предлага да слушате музика непосредствено посредством USB Type-C или посредством преходник, както и посредством потребление на безжична връзка. Смартфонът поддържа Bluetooth 5.0 с aptX.
Автономност
Въпреки много огромното тежестта, потенциалът на батерията на Xperia XZ2 е 3180 мАч, а с помощта на енергоефективността на процесора и усъвършенстването на потреблението на сила в Android 8.0, смарт телефонът работи 1,5 дни в режим на приблизително натоварване. Това включва до 20 минути диалози дневно, потреблението на камерата, браузъра, пощата, месинджъри, обществени мрежи, а също и до 30 минути гледане на видео в YouTube.



В теста за самостоятелност PCMark, под оптимален товар смарт телефонът работи съвсем 9 часа.

Смартфона се зарежда посредством врата USB Type-C, като освен това се поддържа бързото зареждане QuckCharge 3.0. Освен това, може да се зарежда и благодарение на безжично зарядно устройство, работещо по Qi стандарта.
Обобщение
Sony Xperia XZ2 се оказа по-добър от миналогодишните флагмани на компанията, неговият дизайн е станал по-хубав, скоростта на работа се е нараснала, подобрило се е качеството на фотосите и се е появило безжично зареждане. Въпреки това, в камерата му няма оптична стабилизация, а четецът на пръстови отпечатъци се намира не на най-хубавото място.

Въпреки това, не може да не се означи, че Sony се движи в вярната посока тъй като компанията стартира да отделя повече внимание на дизайна и такива неща, като вибрационната система за противоположна връзка. Със своята стартова цена, продажбите на Xperia XZ2 ще бъде мъчно да се конкурират с топ-моделите на Apple, Samsung и LG, само че при нейното понижение, апаратът може да се трансформира в забавна покупка.

Положителни качества:
прелестен дизайн;защита от вода и прах;дисплей;висока производителност;Android 8.0;камера;запис на видео с 960 фрагмента в секунда; стерео говорители;вибрация Dynamic Vibration System;автономност;бързо и безжично зареждане.
Отрицателни черти:
местонахождение на скенера за пръстови отпечатъци;няма оптична стабилизация на камерата.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР