Компанията на Гинка Върбакова Инерком България“ окончателно осъди Комисията за

...
Компанията на Гинка Върбакова Инерком България“ окончателно осъди Комисията за
Коментари Харесай

Гинка Върбакова осъди КЗК за сделката с ЧЕЗ

Компанията на Гинка Върбакова „ Инерком България “ дефинитивно осъди Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за нелегално блокиране на договорката й за придобиването на българските активи на ЧЕЗ, оповестява.

През 2018 година Комисия за защита на конкуренцията спря договорката за придобиването на ЧЕЗ от Върбакова с претекста, че по този начин компанията й ще получи господстващо състояние на пазара на електрическа енергия. Върбакова притежаваше бизнес за произвеждане на слънчева електрическа енергия с незабележим пазарен дял. Решението на антимонополната комисия обаче докара до приключване на периодите за завършване на договорката за ЧЕЗ.

Според Медиапул решението на съда дава опция на Върбакова да осъди страната за най-малко 5 млн. евро неустойки. Това е размерът на капарото, което „ Инерком “ загуби при пропадането на договорката за ЧЕЗ.

През 2021 година “. Сделката беше приключена повече от две години откакто общественият холдинг изрази желание да купи българските активи на ЧЕЗ.

Първоначално договорката за защита на конкуренцията (КЗК) с претекста, че ще наруши конкуренцията на пазара и ще докара до „ определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група “. След това обаче страните по договорката апелираха и получиха позволения от регулаторите да я осъществят.

Името на „ Еврохолд “ се появи в записи на Бойко Борисов. Той се чуваше да споделя на събеседника си да „ раздуе “ инспекцията на Комисията за финансов контрол (КФН) против
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР