Компанията Фейсбук обяви, че ще отдели 5 милиона долара, за

...
Компанията Фейсбук обяви, че ще отдели 5 милиона долара, за
Коментари Харесай

Историческо: Фейсбук плаща $5 млн. на независими журналисти

Компанията Facebook разгласи, че ще отдели 5 милиона $, с цел да заплаща на публицисти под формата на многогодишни покупко-продажби в границите на новата си платформа за изявления. Целта е да се помогне на самостоятелни създатели да притеглят публика и да изкарват пари посредством обществената мрежа, заяви Българска телеграфна агенция.

Решението е част от отговора на Facebook на по този начин наречените имейл бюлетини (email newsletters), отпред с платформи като " Събстак " (Substack). Фокусът ще бъде върху кореспонденти, които " неведнъж са единственият глас, отразяващ дадена общественост ", съобщи компанията.

Платформата за изявления, която Facebook показа предишния месец, ще бъде интегрирана с Фейсбук Pages и ще включва инструмент за самопубликуване, посредством който публицисти ще могат да изпращат свои бюлетини или да основат собствен уеб страница.

В Съединени американски щати самостоятелни публицисти ще могат да аплайват в платформата от през днешния ден. Ще се дава преимущество на кореспонденти, чието желание е да отразяват тематики, свързани с " афроамериканската, индианската, латино, азиатската и други аудитории с друг цвят на кожата ", тук-там, където няма действителен източник на вести, уточни Facebook.

Журналистите ще могат да си докарват спомагателни доходи от издание на материали посредством потреблението на инструментите на Facebook. Това може да стане изначало посредством абонаменти за материалите на съответния създател, като той ще може самичък да дефинира цената за тях, добави компанията.

Разрастването на платените бюлетини раздруса света на осведомителните медии. Известни публицисти, в това число от " Ню Йорк таймс " и " Вокс Медия ", напуснаха своите медии, с цел да се изявяват като самостоятелни създатели в платформи като " Събстак " и " Пейтриън " (Patreon), привлечени от пари в задатък и безграничен капацитет за облага от абонаменти.

Този месец " Събстак " показа " Събстак Локал ", стратегия за 1 милион $ за заплащане на 30 локални кореспонденти, с цел да могат да основат личен бизнес, финансиран от абонаменти.

Социалната мрежа от дълго време е в обтегнати връзки с медийната промишленост, които през февруари доближиха сериозна точка след спор сред нея и австралийското държавно управление за заплащането на медиите за наличието им. След спора Facebook даде обещание да влага 1 милион $ в международната медийна промишленост през идващите три години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР