КомпаниятаФеърПлей Пропъртис АДСИЦ е акционерно дружество със специална инвестиционна цел

...
КомпаниятаФеърПлей Пропъртис АДСИЦ е акционерно дружество със специална инвестиционна цел
Коментари Харесай

Пазарът е активен и има място за нови проекти във високия сегмент

Компанията " ФеърПлей Пропъртис " АДСИЦ е акционерно сдружение със специфична капиталова цел за вложение в недвижими парцели. Акциите на сдружението се търгуват на Българската фондова борса от 2006 година (борсов код FPP). Активите в портфолиото на сдружението са носители на голям брой национални и интернационалните награди. Управлението на парцелите е предоставено на " ФеърПлей Интернешънъл " АД и сдружения от неговата група. Компанията " ФеърПлей Пропъртис " АДСИЦ е акционерно сдружение със специфична капиталова цел за вложение в недвижими парцели. Акциите на сдружението се търгуват на Българската фондова борса от 2006 година (борсов код FPP). Активите в портфолиото на сдружението са носители на голям брой национални и интернационалните награди. Управлението на парцелите е предоставено на " ФеърПлей Интернешънъл " АД и сдружения от неговата група. Приключихте 2022 година с облага от 5.28 млн. лева и растеж на приходите от наем. Какво стои зад този финансов резултат?
Когато обявихме желанието си за преструктуриране на капиталовия портфейл посредством придобиване главно на висок клас бизнес здания, целяхме точно това - да дадем на нашите акционери сигурност и обосновани упования за приходите. Резултатите, които виждаме през днешния ден, са плод на напъните на екипа на " ФеърПлей ", който застана зад този проект и вложи доста време и старания в следване на декларираната тактика - да влагаме във високодоходни активи, да осъществяваме настоящ приход от употребата им и да се фокусираме в построяването на стойност. През 2022 година успяхме да завършваме покупко-продажбите по придобиване на Hill Tower и FPI Business Center. И двете здания се намират в регион " Лозенец ", в най-атрактивната част за вложения в столицата, и са изцяло отдадени. След тези транзакции сдружението има към този момент три бизнес здания в София. Приходите от тях са в основата на финансовите резултати за миналата година. В края на 2022 година подновихме контракта за още пет години с алтернатива за спомагателни пет години с най-големия ни наемател - Teva, които пренаеха 7.4 хиляди кв.м във FairPlay Business Hub. Договорът е основен и за нас е привилегия да имаме постоянни и дълготрайни връзки с подобен наемател.
В началото на годината офис планът FPI City Tower бе добит от сдружението. Какъв е делът на офис площите в портфолиото на сдружението след тази транзакция? Каква е тактиката за ръководството им?
- Портфолиото на " ФеърПлей Пропъртис " е формирано от съвсем 60 хиляди кв.м РЗП капиталови парцели (търговски комплекси, хотели, офис здания и др.), от които 32 хиляди кв.м са площи в бизнес здания. След завършването на FPI City Tower делът на офис площите ще образува близо 60% от площите в капиталови парцели. Фокусирани сме в привличането на наематели, като подхождаме с внимание към изменящите се условия на работната среда и влагаме в основаването на спомагателен ĸoмфopт и улеснения, отговарящи на упованията на фирмите.
Реклама Наскоро сдружението разгласи ново нарастване на капитала си. Какво планува проспектът за това нарастване?
- Финансирахме придобиването на плана FPI City Tower със средства, привлечени посредством емисия варанти, които сдружението емитира в средата на 2022 година Успешно организирахме две подписки за практикуване на правата по издадените финансови принадлежности, като капиталът на сдружението беше повишен с 24 млн. лева На 12.04. завърши третата процедура, в хода на която бяха привлечени в допълнение 5.5 млн. лева, които ще влагаме в градежа на плана. След края на тази подписка емисията неупражнени варанти е в размер на 68 590 800 броя, които стават все по-атрактивни за публиката. Наша цел е посредством конвертирането им да допълним портфолиото с още доходоносни офис здания и други активи.
FPI City Tower ще бъде знакова офис постройка в центъра на София. Как върви строителството и по кое време планът ще излезе интензивно на наемния пазар?
- Възложихме построяването на грубия градеж на FPI City Tower на " Бокал Инженеринг ", които са един от най-опитните и уважавани експерти в сектора, потвърдили се с високото си качество на работа и прецизно съблюдаване на линейните графици. От самото начало строителството върви по проект и чакаме постройката да посрещне своите наематели и ползватели в края на 2024 година Радваме се на засилен интерес към плана, водим диалози с няколко огромни интернационалните компании, за които премиум местоположението и високият клас офиси са цели, удовлетворяващи потребностите им от комфорт и авторитет.
Един от емблематичните планове в портфолиото на " ФеърПлей пропъртис " АДСИЦ е ваканционно населено място " Санта Марина ", Созопол. Какви са резултатите от миналия летен сезон за комплекса? Какъв интерес регистрирате за новия сезон?
- Сезон лято 2022 беше сполучлив за ваканционно населено място " Санта Марина " - доминираха български туристи, доста притежатели на жилища удължиха престоя си в комплекса, случиха се и доста препродажби на парцели, което от своя страна докара и до един по друг микс от жители.

Очакванията ни за идния летен сезон са оптимистични. Предвиждаме, че трендовете от предишното лято ще се запазят поради продължаващия спор сред Украйна и Русия.
Реклама
Работим по развиването на Етап III на ваканционното населено място за да създадем по-ефективно потреблението на съществуващите активи на " ФеърПлей Пропъртис ". Конкретна цел за нас продължава да бъде удължение на сезона, надлежно и времето, през което се употребяват построените към този момент активи - ресторант, търговски пространства и уелнес зоната. Инвестираме в възобновяване на конферентната зала, което ще увеличи броя събития и корпоративни мероприятия и интереса към ресторант " Вива Маре ".
Комплексът " Св. Иван Рилски " в Банско бе отличен с премия за най-хубав 4-звезден планински СПА хотел през 2022 година, откакто претърпя огромна реставрация. С какво планът се отличава от съперниците си в ски курортите?
- Наградата е доста скъпа и всички сме горди с признанието, което екипът на СПА ризорт " Св. Иван Рилски " получи от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация. Радвам се, че трудът им е оценен освен от нас като вложител, а също по този начин и от експертите в сектора и най-много - от гостите на хотела. Управлението е поверено на екип с дълготраен опит, който съумя да преведе комплекса както през компликациите и рестриктивните мерки по време на пандемията, по този начин и през процеса на реставрация. Екипът изготви нов бизнес проект и цялостна визия за развиването на хотела като целогодишна All Inclusive дестинация, влагайки доста старания хотелът да предложи на своите посетители услуги с непрекъснато високо качество и да се утвърди като знак на гостолюбие и комфорт. Обратната връзка, която получаваме от гостите, е за извънредно изцяло прекарване и атмосфера в хотела. Наблюдаваме завръщане на българите в родните ски курорти, като нощувките в хотела са повече от предходните години, в това число и преди пандемията, а удобствата и опциите за пълноценна СПА отмора го вършат желан избор.
Управлявате комплекси и здания в разнообразни сегменти на пазара на парцели. В кой от тях виждате максимален капацитет за вложения в нови планове?
- Бизнес парцелите от офис сегмента постоянно са били атрактивни за акционерите и съставляват над 60% от оборота на капиталовия пазар в Източна Европа. Пазарът в България е деен и има място за нови планове във високия сегмент. Интересът ни е ориентиран както към придобиване на нови здания, по този начин и към развиване на лични планове. Вярваме в стабилността на офисния пазар и опцията да подсигурим дълготрайни и регулярни доходи за нашите вложители, като това не изключва и други вложения в планове с капацитет.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Строителство и имоти
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР