Компания от Айдахо, САЩ която успешно пусна генетично модифицирани картофи

...
Компания от Айдахо, САЩ която успешно пусна генетично модифицирани картофи
Коментари Харесай

Компании в САЩ готвят производство на генно редактирани ягоди

Компания от Айдахо , Съединени американски щати която сполучливо пусна генетично модифицирани картофи на пазара , разгласи съглашение в четвъртък, за да помогне на основана в Калифорния компания за развъждане на растения да отглежда ягоди, за които споделят, че ще останат свежи по-дълго и ще имат по-дълъг вегетационен интервал (растеж), оповестява АП.

J.R. Simplot Company и Plant Sciences Inc. и двете частни компании, обявиха, че чакат да пуснат първите търговски налични генно-редактирани ягоди в границите на няколко години .

Американските производители са произвели ягоди за 2,2 милиарда $ през 2020 година, най-вече в Калифорния, съгласно Министерството на земеделието на Съединени американски щати. Но потребителите са изхвърлили към 35% от реколтата заради повреждане . Представители на Simplot и Plant Sciences споделиха, че генетично модифицираните ягоди ще оказват помощ за понижаване на изхвърлянията и ще ги създадат налични за потребителите през огромна част от годината .

Ягодите ще съдържат гени единствено от ягоди с определени мечтани черти , които са култивирани в продължение на десетилетия, с цел да ги комбинират посредством редактиране на гени .
 Англия желае генно да редактира добитък и храни
Англия желае генно да редактира добитък и храни

След Брекзит може, смяна на ДНК е строго лимитирано в Европейски Съюз

" Това е същата технология, по която работим с картофите ", разяснява Дъг Коул, шеф по маркетинг и биотехнологични въпроси в Simplot. " Имаме опция да създадем това с тази технология. "

Няма доказателства, че генетично модифицираните организми, известни като ГМО, са рискови за консумация , само че смяната на генетичния код на храните съставлява етичен проблем за някои . Американската организация за запазване на околната среда и Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати признаха генетично модифицираните картофи на Simplot като безвредни за ястие , като над 1,1 милиарда паунда (500 000 милиона килограма) в този момент се продават в към 40 щата и 4 000 супермаркета и 9 000 ресторанта.

Коул сподели, че компанията е предоставила информация на Министерството на земеделието, съгласно която редактирането на гени възпроизвежда натурален развой и не се нуждае от регулаторно утвърждение , преди ягодите да бъдат пуснати на пазара.

Стив Нелсън, президент и основен изпълнителен шеф на Plant Sciences Inc., сподели, че компанията през последните 35 години е създала пет разнообразни популации на ягоди за размножаване, които се оправят най-добре в разнообразни региони на развъждане и типове климат.

" Те имат комплицирани геноми, които способстват за дълги и комплицирани цикли на размножаване ", сподели Нелсън. " Трябва да разглеждате огромни популации от разсад на годишна база, с цел да постигнете прогрес в обичайното развъждане на растения. "

Редактирането на ген може да форсира това. Нелсън сподели, че задачата на партньорството със Simplot е да се усъвършенства градинарското показване на ягодите, да се усъвършенства толерантността и устойчивостта към вредители и заболявания .

Той сподели, че за производителите, които могат да похарчат 35 000 $ на декар за засаждане на ягоди и още 35 000 $ на декар за събирането им, генно-редактираните ягоди могат да понижат риска от неуспех на реколтата .
 Британия позволява генетично редактиране на култури в битката за климата
Британия позволява генетично редактиране на култури в битката за климата

Разработване на култури за повишен рандеман, които понижават потребността от пестициди и понижават излъчванията на парникови газове

Simplot, мултинационална компания за агробизнес със седалище в Бойс, Айдахо, през 2018 година закупи лицензионни права за редактиране на гени в съглашение с Corteva Agriscience и Broad Institute на Масачузетския софтуерен институт и Харвардския университет, разработчици на технология за редактиране на гени, наречена CRISPR- Cas . Simplot бе първата земеделска компания, която получи подобен лиценз.

Технологията разрешава на учените да вършат точни промени в генома на живите организми и има необятни приложения за възстановяване на производството и качеството на растителна храна. Оприличава се на потребление на функционалност за търсене и подмяна при редактиране на писмен документ.

Технологията за редактиране на гени се назовава CRISPR-Cas9, първата част е акроним за " групирани, постоянно разпределени къси палиндромни повторения ". Технологията форсира обичайния развой на развъждане потомство след потомство растения, с цел да се получи избрана мечтана линия, спестявайки години в създаването на нови сортове , които са толкоз безвредни, колкото и обичайно създадените сортове, споделят учените.

Крейг Ричъл, шеф на проучванията и разработките в Simplot, споделя, че генетичният код на ягодите е картографиран, само че не е ясно какви черти са свързани с всички разнообразни елементи на кода. Той сподели, че компанията работи с елементи от кода, които са известни, като отглежда генетично модифицирани ягоди в оранжерия Simplot.

Plant Sciences Inc., със седалище в Уотсънвил, Калифорния, и нейните филиали имат права на благосъстоятелност върху повече от 50 сорта ягоди и малини. Компанията доставя растения на производители допълнително от 50 страни .

Simplot и Plant Sciences ще печелят, като продават генетично модифицираните ягодови растения на производители, които заплащат за правата за развъждане и продажба на ягоди . Условията на договорката не бяха оповестени.
 Съединени американски щати и Европа в конкурентна война по какъв начин да хранят света - хората са в кръстосания огън
Съединени американски щати и Европа в конкурентна война по какъв начин да хранят света - хората са в кръстосания огън

Трансатлантически конфликт по какъв начин да отглеждаме храната си и Европейски Съюз се бори против пестицидите и ГМО
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР