Компания, надявайки се да позиционира първата частна космическа станция в

...
Компания, надявайки се да позиционира първата частна космическа станция в
Коментари Харесай

Експеримент: Космическа станция се разширява и взривява

К омпания, надявайки се да нарежда първата частна галактическа станция в ниска околоземна орбита, предприе последните стъпки към тази цел, като организира нов опит. Опитът съставлява надуване и по-късно взривяване на тестов модул. 

Sierra Space, основана в Колорадо, проектира разширяем модул, който се надува до цялостния си потенциал единствено откакто е в орбита. Модулите на огромната интегрирана гъвкава среда (LIFE) са високи над 6 метра (20 фута) и са сравними по мярка със средностатистически фамилен дом, съгласно компанията. 

Основното преимущество на разширяемите галактически станции, в случай че всичко върви по проект, е какъв брой работно пространство ще дават за всяко изстрелване.  

„ Това ще доближи 1/3 от размера на МКС с едно изстрелване. Преди бяха нужни 10 до 15 изстрелвания, с цел да се реализира същия размер “, споделя Лиан Томпсън, систематичен инженер в Sierra Space. 

Модулът, направен от тъкани материали, които стават твърди под напън беше подложен на тест за извънредно налягане на разрушение (UBP) в Центъра за галактически полети “Маршал ” на НАСА. По създание, както подсказва името, учените просто не престават да надуват модула, до момента в който не издържи на натиска и се повреди.  

Избухна много зрелищно, само че това можеше да се чака. Международната галактическа станция работи на равнище от 101,3 килопаскала (14,7 psi), което е към атмосферното налягане на морското ниво, разкриват за опита учените.

НАСА предлага модулите да могат да устоят четири пъти оптимално работно налягане от 104,8 килопаскала (15,2 psi). Експериментът надвиши това с 27 %, издържайки впечатляващите 531 килопаскала (77psi), преди да се повреди, съобщи IFL Science.  

„ През последните две години нашият екип работи неуморно, с цел да доближи тази точка. Работейки с нашите основни снабдители и стратегически сътрудници, Sierra Space насочи нашите взаимни старания и доближи нови висоти с този финален UBP тест “, разяснява Шон Бъкли, старши инженерен шеф и основен технолог на Earth Space Systems, в прессъобщение. 

„ Събрахме експертизата и знанията, които са нужни, с цел да задвижим тази невероятна технология към идващите стъпки – ниска околоземна орбита “, споделя той.   

Колкото и вълнуващо да е това, би трябвало да се създадат доста проби, преди някой да влезе вътре. Екипът ще продължи с UBP тестванията, както и с създаването на атмосферната преграда за модула и пластовете, които да оказват помощ за отбраната му от орбитални парчета. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР