Компания, която притежава 5500 реликви от корабокруширалия лукзозен лайнер Титаник,

...
Компания, която притежава 5500 реликви от корабокруширалия лукзозен лайнер Титаник,
Коментари Харесай

Реликви от Титаник се продават за 20 милиона долара

Компания, която има 5500 реликви от корабокруширалия лукзозен лайнер Титаник, ще продаде сбирката си на група от хеджфондове за сумата от 19.5 милиона щатски $, оповестява Bloomberg.
Засега единствената подадена оферта за историческата сбирка е на групата от капиталови фондове, ръководена от изпълнителния шеф на Premier Exhibitions Inc. Даопинг Бао.
Premier Exhibitions сега е притежател на всички предмети, събрани от оживелите пасажери или извадени от останките на самия транспортен съд, потопен през 1912 година, а Бао е най-големият акционер в компанията.
През 2016 година основаната в Атланта компания подаде молба за отбрана от банкрут и предложи за продажба скъпата сбирка от предмети, които включват облекла, бижута и документи.
Premier провежда пътуващи изложения по целия свят, като една от най-посещаваните е точно тази с предметите от Титаник. През 2014 година активите й са оценени на 218 милиона $.
След оповестяването на банкрута група английски музеи, измежду които и Titanic Museum в Белфаст, обявиха, че ще подадат оферта за закупуване на арртефактите в размер на 21.5 милиона $.
Луксозният кораб е основан в корабостроителницата на Белфаст, напомня изданието. Музеите обаче по този начин и не направиха официални действия за придобиването на колецията, макар настояването от тяхна страна, че са законният "наследник " на историята на Титаник.
На 18 октомври се чака арбитър Пол Глен от Джаксънвил, Флорида, който води делото за банкрута на Premier Exhibitions, да даде окончателното си утвърждение или да отхвърли офертата на капиталовите фондове.
Освен това по нея би трябвало да се произнесе и федералният съд в Норфолк, Вирджиния, който управлява водолазните интервенции в региона на останките на Титаник, както и изваждането на предмети от тях.
Първоначалната концепция на акционерите на Premier Exhibitions предвиждаше продажбата на търг единствено на част от артефактите. Съдът във Вирджиния обаче наложи редица ограничавания, които да попречват продажбата на сбирката "на парче ".
Инвестиционната група, ръководена от Бао, обаче декларира предпочитание да я придобие напълно. В нея влизат няколко фонда, измежду които хонконгският PacBridge Capital Partners Ltd. и американският Apollo Global Management.
Заедно с реликвите купувачът ще придобие и правата за избавяне на останките от корабокрушението. Bloomberg напомня, че те са открити през 1985 година, като от този момент насам са обект на голям интерес по целия свят.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР