Компаниите, управляващи социални мрежи, не трябва да могат да решават

...
Компаниите, управляващи социални мрежи, не трябва да могат да решават
Коментари Харесай

Морис Леви: Социалните мрежи не трябва да решават сами кой има правото да говори

Компаниите, ръководещи обществени мрежи, не би трябвало да могат да вземат решение сами кой има правото да приказва. Това съобщи пред Си Ен Би Си Морис Леви, председател на борда шеф колоса в ПР и рекламата Publicis Group, определяйки случая с блокирането на профилите на някогашният американски президент Доналд Тръмп като „ противоречив “.

Леви похвали обществените мрежи за предприемането на „ по-активна роля “ в изкореняването на нездравословното наличие на техните платформи, като добави, че те към този момент „ не отхвърлят “ потребността от сходна модерация.

Той обаче сложи под въпрос дейностите, подхванати против Тръмп, откакто негови последователи щурмуваха постройката на Конгреса на Съединени американски щати на 6 януари.

„ Интересно е, че през всичкото време, когато той бе президент, и макар обстоятелството, че непрекъснато публикуваше известия, които не бяха доста точни, правилни или почтени, те не вършиха нищо “, разяснява Леви, който взе участие в виртуалната конференция на Световния стопански конгрес в Давос.

„ Едва откакто бе определен неговият правоприемник  те взеха решение, че е време да подхващат деяние, което е доста противоречиво. Смятам, че когато става въпрос за това кой би трябвало да има опцията да приказва и кой – не, ние не би трябвало да им разрешаваме да вземат сами решението “, сподели той.

„ Опасен “ казус

Twitter отбрани решението си да блокира вечно акаунта на Тръмп. В изказване, оповестено на 8 януари, компанията съобщи, че този ход е подхванат „ заради риска от по-нататъшно подбудителство към принуждение “, като добави, че изявленията на Тръмп, свързани щурма на Капитолия, са нарушили разпоредбите на компанията против „ възхваляване на насилието “.

По-късно изпълнителният шеф на Twitter Джак Дорси съобщи, че не е бил „ горделив или благополучен “ от обстоятелството, че обществената мрежа е трябвало да забрани акаунта на Тръмп. Той също по този начин предизвести, че този ход „ основава казус, който съгласно него е рисков. “

Леви съобщи, че би трябвало да се изградят правила, които да бъдат поръчител за бъдещата сигурност на онлайн пространството, като добави, че би трябвало да има трета страна, която да оказва помощ за премахването и регулирането на нездравословно наличие.

„ Ние имаме вяра, че платформите играят роля за това, само че те не би трябвало да взимат решения сами. Трябва да има трета страна, която да оказва помощ за вземането на тези решения “, разяснява Леви.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР