Компаниите, излезли на пазара с оценка от над 1 млрд.

...
Компаниите, излезли на пазара с оценка от над 1 млрд.
Коментари Харесай

Рекорден брой компании еднорози излязоха на борсата през 2019 г.

Компаниите, излезли на пазара с оценка от над 1 милиарда $ през 2019, са 13, с пет повече от предходната година

© Lucas Jackson Това десетилетие ще се запомни с множеството мобилни приложения, които дебютираха на фондовия пазар с рекордни пазарни оценки. През 2019 година 13 компании еднорози, или стартъпи, оценени над 1 милиарда $, предложиха акциите си за пръв път на борсата - това е рекорден брой в историята. Въпреки възходящия им брой и увеличаващите се оценки представянето на еднорозите е изменчиво. Като цяло вложителите през втората половина на десетилетието са били по-предразположени да вложат средства в такива компании спрямо първата половина, открива The Wall Street Journal.

Какво се случи в интервала 2010-2014 година...

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През 2010 година световната стопанска система, която към момента се възстановяваше от финансовата рецесия, нямаше IPO-та на еднорози, само че през идната година на пазара се появиха четири: LinkedIn (закупена от Mircosoft за 26.2 милиарда долара), HomeAway (закупена от Expedia за 3.9 млрд долара), Groupon и Zynga. През 2012 година на пазара се появи Фейсбук с невижданата до тогава оценка за американска компания от над 100 милиарда $, последвана от WorkDay и SolarCity (която Илън Мъск сля с Tesla). През 2013 година на борсата излезе единствено един еднорог - Twitter, като през първата година акциите на компанията се покачиха с над 130%. Следващата година дебют направиха Wayfair, GoPro, LendingClub и NewRelic. Така общият брой на еднорозите, пуснали акциите си на пазара през първата половина на десетилетието, е 12. Акциите на GoPro, LendingClub, Groupon и Zynga разочароват вложителите, откакто цените им се намалиха с 60 до 90%. На противоположния полюс е Фейсбук, чиято оценка надмина 1 трлн. $ през същия интервал.

...и от 2015 до 2019 година

През втората половина на десетилетието три пъти повече компании дебютираха на пазара спрямо първата. През 2015 година IPO направиха четири компании: Box, SunRun, Pure Storage и Square (втората компания на Джак Дорси след Twitter). Година по-късно първично обществено предложение направиха три еднорога: Twilio, Nutanix и Nant Health. Следващата година двойно повече стартъпи предложиха акциите си за търговия - MuleSoft (закупена от Salesforce за 6.5 милиарда долара), MongoDB, Cloudera, Blue Apron, Snap и Denali Therapeutics. Миналата година еднорозите на борсата бяха девет - Bloom Energy, DocuSign, GreenSky (онлайн заемодател, който обмисля продажба една година след IPO-то си), Eventbrite, Dropbox, Anaplan, Moderna, Domo̊ и Spotify. Миналата година пък еднорозите бяха тринадесет, рекорден брой в историята - Medallia, Lyft, Uber, Slack, Cloudflare, Pinterest, PagerDuty, Zoom Video, CrowdStrike Health Catalyst, 10X Genomics, Peloton и SmileDirectClub.

Обобщението

По всичко наподобява, че еднорозите ще продължат да излизат на пазара и през идващото десетилетие, като върхът от 13 дебютиращи компании за предходната година надали ще се задържи дълго. Инвеститорите от ден на ден стартират да се интересуват от бизнес модела на започващите компании и все по-малко от доходността на компанията. Все отново би трябвало да се означи, че малко компании може да се похвалят с триумфа на Фейсбук, като даже някои от тях като Blue Apron са изгубили към 90% от цената си при IPO-то, като не престават да горят пари без облаги, което неизбежно ще докара до банкрути в бъдеще. Друга тактика, която се ползва - доста стартъпи, искащи да продадат бизнеса си, желаят да излязат на пазара, с цел да покачат оценката си и по този метод да получат по-голяма оферта от кандидат-купувач, какъвто беше казусът с MuleSoft. Проблемите на WeWork от края на предходната година обаче демонстрират, че вложителите започнаха да се съмняват в мултимилиардните оценки на компании, които в действителност не генерират никакви облаги. В бъдеще еднорозите ще бъдат подлагани на все по-задълбочени разбори и инспекции, преди да съумеят да завоюват доверието на икономистите и парите на вложителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР