Комитетът по лекарствените продукти в хуманната медицина на Европейската агенция

...
Комитетът по лекарствените продукти в хуманната медицина на Европейската агенция
Коментари Харесай

Иновативна терапия за макулна дегенерация и диабетен макулен едем получи одобрение от ЕMA

Комитетът по лекарствените артикули в хуманната медицина на Европейската организация по медикаментите (CHMP) одобри позитивно мнение и предложи издаване на позволение за приложимост на лекарствения артикул Vabysmo, предопределен за лекуване на неоваскуларна макулна недъгавост (nAMD) обвързвана с възрастта, и диабетен макулен едем (DME).

Препаратът е основан и се създава от Roche Registration. Vabysmo ще се предлага като инжекционен разтвор от 120 mg/ml. Активното вещество на е фарицимаб - биспецифично антитяло, което обезврежда както ангиопоетин-2 (Ang-2), по този начин и VEGF-A.

Чрез двойно инхибиране на Ang-2 и VEGF-A, фарицимаб понижава съдовата пропускливост и възпалението, инхибира патологичната ангиогенеза и възвръща съдовата непоклатимост, които са свързани с увеличената дебелина на ретината, следена при двете болести - nAMD и DME.

Основната изгода от Vabysmo се показва в възстановяване на зрителната заостреност, а най-честите нежелани реакции са катаракта и конюнктивален кръвоизлив.

Пълната индикация, одобрена от регулатора е: Лечение на възрастни пациенти с неоваскуларна (влажна) обвързвана с възрастта недъгавост на макулата (nAMD), Зрително увреждане заради диабетен макулен едем (DME).

Vabysmo би трябвало да се ползва от дипломиран доктор с опит в интравитреалните инжекции, обръщат внимание от ЕMA.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР