Комитетът по лекарствата за хора (CHMP) на Европейската агенция по

...
Комитетът по лекарствата за хора (CHMP) на Европейската агенция по
Коментари Харесай

EMA препоръчва бустерна доза на ваксината на Янсен за лица на възраст над 18 години

Комитетът по медикаментите за хора (CHMP) на Европейската организация по медикаментите (EMA) предлага слагане на бустерна доза на имунизацията против Covid-19 на " Джонсън и Джонсън " (Johnson & Johnson), известна като „ Янсен “ (Janssen), минимум два месеца след слагане на първата доза при хора на възраст 18 и повече години.

Препоръката следва данни, показващи, че бустерна доза на тази еднодозова ваксина, приложена минимум два месеца след първата доза при възрастни, е довела до повишение на антителата против SARS-CoV-2 (вирусът, който предизвиква Covid-19). Не известно да има риск от тромбоза в композиция с тромбоцитопения (TTS) или други доста редки нежелани реакции след слагането на бустер.

CHMP също по този начин заключи, че бустерна доза на имунизацията на " Джонсън и Джонсън " може да се приложи след две дози от една от иРНК (mRNA) имунизациите, позволени в Европейски Съюз, а точно имунизацията на Pfizer/BioNTech - Comirnaty или имунизацията на компанията Moderna - Spikevax.

EMA ще продължи да преглежда всички данни за сигурността и успеваемостта на имунизацията на " Джонсън и Джонсън ".

От организацията означават, че на национално равнище органите за публично опазване на здравето могат да издават публични рекомендации по отношение на потреблението на бустер дози, или след една доза на имунизацията Janssen или след две дози от иРНК имунизациите, като се вземат поради локалната епидемиологична обстановка, съществуването на ваксини и лимитираните данни за сигурност за бустерната доза.

Данните в поддръжка на рекомендацията за бустерна доза на имунизацията Janssen ще бъдат налични в обновената информация за продукта, показва още Европейската организация по медикаментите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР