Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна проверки в търговската

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна проверки в търговската
Коментари Харесай

КЗП проверява стоките за ученици

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартира инспекции в комерсиалната мрежа на артикули за възпитаници - дрехи, обувки, образователни принадлежности, такъми и аксесоари, оповестиха от комисията. В хода на инспекциите ще се събират доказателства за съществуването на нелоялни търговски практики и за сигурността на предлаганите артикули. Санкциите при нарушавания от страна на търговците са от 500 до 3000 лв., а за нелоялни практики могат да стигнат и до 50 000 лева, в случай че нарушаването се повтаря.
Семействата, които изпитват усложнения, са изправени пред следващата инфлационна рецесия при завръщането на децата в класните стаи. Разходите за най-основните учебни такъми нарастват два пъти по-бързо от заплатите в Европейски Съюз. Това сигнализират от Европейската конфедерация на профсъюзите на база на разбор на данни на Евростат.
 Цената на съществени продукти като писалки, моливи, хартия, папки, гумички, острилки или ножици се е нараснала приблизително с 13% сред януари и май тази година. Това е два пъти повече от темповете, с които номиналното заплащане се усилва тази година (6%). Предишното най-високо нарастване на разноските за писалищен материали е било 1,7 % през 2019 година
 Цените на учебниците, детските облекла и обувки, калкулаторите също се покачват по-бързо от заплатите в доста страни членки, което оказва спомагателен напън върху работещите хора, които така и така се борят с рецесията с разноските за живот.
 Анализът на данните на " Евростат " е в подтекста на възходящата детска беднотия в Европа. Броят на децата под 18 години, живеещи в риск от беднотия, се е нараснал от 23% на 25% сред 2019 и 2022 година, напомнят от ЕКП, представени от КНСБ.
 Европейската конфедерация приканва за повишение на заплатите, с цел да посрещнат фамилиите повишаването на разноските за живот, и за облагане на свръхпечалбите на предприятията, които подтикват инфлацията. Данните на Европейската централна банка демонстрират, че точно свръхпечалбите, а не заплатите, са главният мотор на инфлацията, акцентират от ЕКП.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР