Комисията за защита на потребителите (КЗП) оповести на пресконференция избраните

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) оповести на пресконференция избраните
Коментари Харесай

КЗП обяви продуктите, които ще се тестват за двоен стандарт

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) оповести на конференция определените артикули, които следва да бъдат закупени от разнообразни страни в Европейски Съюз, изпитани в упълномощени лаборатории по единна методология и съпоставени за определяне съществуването или неналичието на двоен стандарт.

Конкретните типове артикули, които ще бъдат закупени за проучване, са:

Уиски, водка, джин (спиртни напитки)
Фиде, спагети, телятели, фусили (макаронени изделия)
Прясно мляко, масло, моцарела, чедър (млечни продукти)
Шоколади: шоколад, бонбони, бисквити (сладкиши)
Маслиново масло, зехтин (зехтин)
Червен пипер, розмарин, босилек (подправки)
Царевица, риба звук, пюре с броколи, грах (консерви)

Те са избрани на база резултатите от извършено изследване на пазара на храни и спиртни питиета и на огромните им дистрибутори в Европейския съюз. Важна цел е те да са публикувани в по-голямата част от пазара на Европейски Съюз и да са предлагани със „ същата опаковка и комерсиална марка “, без значение от разликите в езика, употребен за даване на информация на потребителите или на размера на опаковката. Пробите ще бъдат закупени от Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария.

Вземането на проби ще бъде осъществено от контролни органи, избрани от националните способени органи при следване на прецизни правила. Ще бъде образувана работна група от специалисти от КЗП, БАБХ, Министерство на стопанската система, потребителски организации и научни институции.

Тестването ще се извърши в упълномощени лаборатории по методология, създадена от Генерална дирекция „ Съвместен проучвателен център ” на Европейската комисия в тясно съдействие с способените органи на страните-членки на Европейски Съюз, организации на консуматори и други заинтригувани страни от веригата за доставка на храни и съответните служби на Комисията. Оценката на сходство ще протече в няколко стадия.

Резултатите от тестовите акции ще потвърдят дали съществуват разлики в състава и сетивните свойства на храни от дадена марка и какъв брой обилни са те.
Целта е всяка страна от Европейски Съюз да ползва идентични ограничения за взимане на проби и тестване на храните, тъй че производители и търговци да са наясно с тях и да не могат да ги оспорват, а доказателствата за двоен стандарт при храните да са безапелационни и съпоставими.

Представеният на конференцията разбор на пазара е осъществен в границите на развивания от Комисията за отбрана на потребителите план по отношение на двойния стандарт при потребителските артикули: „ Комплекс от ограничения за определяне на нелоялни търговски практики 811238 – CONC-CPC-2017 България “, съфинансиран от Програмата на Европейския съюз за потребителите (2014-2020) и Министерството на стопанската система, по контракт № 811238/20.07.2018 година Събитието е в осъществяване на активност „ Публичност и връзка ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР