Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършила 350 проверки

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършила 350 проверки
Коментари Харесай

Комисията за защита на потребителите откри 150 нелоялни търговски практики при големи търговци

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) е направила 350 инспекции ма огромни търговски вериги, в които е установила 370 нарушавания. Около 150 са откритите нелоялните практики. Това сподели пред БНР ръководителят на КЗП Стоил Алипиев.

" Нелоялните търговски практики в подобен огромен размер са мощно притеснителна наклонност. Това значи, че този проблем е бил подценяван или толериран дори в продължение на много време ", добави той, като посочи, че санкциите доближават 50 хиляди лв..

Той изясни, че инспекциите са ориентирани към огромните търговци, тъй като те могат да изкривят пазара и да въвлекат всички останали.

" Нелоялните търговски практики са проблем, тъй като позволени в огромен размер, упражнявани от търговци, които имат доминиращ дял в един пазарен сегмент - 50-60%, са причина за изкуствено завишаване на цени ", добави Стоил Алипиев.

Той даде образец, при който търговецът притегля хората с подвеждащи послания и промоции. Има даже случаи, при които стоката е с 20-30% по-висока от тази в конкурентни обекти. Друга постоянно срещана процедура е търговецът да притегля клиенти с промоционални артикули, за които няма наличност. Тогава хората купуват всичко останало, което им е належащо, макар цената.

Според него делът на огромните търговски вериги на пазара на хранителни артикули сигурно е над 50%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР