Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) да може да

...
Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) да може да
Коментари Харесай

Комисията за личните данни ще може да претърсва компютрите на журналисти, предвижда законопроект

Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) да може да прави инспекции в медии, като ще има право да влиза във всички пространства на редакцията. Освен това ще има и достъп до всеки компютър и друго техническо средство за предаване на данни, както и право да изисква достъп до всички данни и до цялата информация. Единствено няма да има право да желае откриване на източниците на информация.

Това е записано в плана за промени в Закона за отбрана на персоналните данни (ЗЗЛД), който държавното управление внесе в Народното събрание в края на предходната седмица, оповестява " Капитал ". В него са направени някои корекции по отношение на първичния вид.

Според част от специалистите, взели участие в първичното разискване на плана за промени в ЗЗЛД, в него продължава да има редица тревожни текстове. Те настояват, че при редакцията са се появили нови текстове и разновидности, които пораждат нови опасения. Освен това в законопроекта имало доста неразбираеми разпореждания, даващи опция за необятно пояснение и произвол, както и казуистично търсени позволения.

" В плана са останали разпореждания, които са в положение да играят ролята на цензура и да нарушат салдото. В този смисъл от моя позиция по този законопроект към момента е извървян доста по-краткият път, има още доста работа, другояче законът може да се трансформира в секира ", съобщи юрист Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация.

Според него новата редакция на законопроекта дава необятна опция за цензура и напън върху медии и публицисти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР