Комисията за защита на конкуренцията започва анализ на пазара на

...
Комисията за защита на конкуренцията започва анализ на пазара на
Коментари Харесай

Шефът на НЕК призна за пороци при пазара на ток

Комисията за защита на конкуренцията стартира разбор на пазара на ток у нас. Тя е следващият орган, който ще ревизира дали има далавера на независимата енергийна борса. Анализът ще бъде паралелен с този, който сега се прави от енергийния регулатор, без да е ясно по кое време ще завърши.

Средно сходно изследване лишава 3-4 години, изясни ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, като се базира на опита на Дания, Германия, Франция. Това стана по време на извършената във вторник полемика в парламентарната комисия по енергетика, отдадена на пазара на свободния ток, който съгласно работодателите е мощно изопачен и манипулиран. Дискусията идва дни откакто бизнесът се оплака, че купува най-скъпия ток в Европа. По данни на работодателите на процедура от началото на годината до момента огромните енергийни консуматори са купували по-скъп ток спрямо компаниите от множеството страни в Европейски Съюз.

Според Иванов решението е в ускорената либерализация. Той изиска съответни периоди за излизането на свободен пазар на компаниите, а по-късно и на бита. В момента в КЕВР има18 сигнала, подадени от енергийната борса. " За всеки случай, когато има подозрение, ние получаваме криптирано известие по специфичен канал ", изясни Иванов. Според него обаче към момента не може да се приказва за операции на пазара.

" Не можем да съобщим никакви данни, тъй като, от една страна, рискуваме да опетним личното си име, като обвиним несправедливо компании в дейности, които може и да не са направили, а, от друга - рискуваме да бъдем глобени, като уроним името на тези сдружения. Това, че ревизираме, не значи, че има нарушавания ", застрахова се шефът на КЕВР. Анализът на подадените от борсата сигнали най-вероятно ще бъде подготвен наесен, само че това ще бъде едвам първият стадий от изследването за пазара на ток.

Енергийният министър Теменужка Петкова разяснява, че 63% от предлагания ток се обезпечават от сдруженията от държавната енергетика - НЕК, АЕЦ " Козлодуй " и ТЕЦ " Марица-изток 2 ". Тя напомни, че с последните промени в Закона за енергетиката към този момент всички производители би трябвало да продават своя ток на борсата. " Няма нито един мегават, създаден от тези три сдружения, който да е продаден отвън нея ", съобщи Петкова.

Според шефа на НЕК Петър Илиев обаче България продължава да изнася евтината сила, а скъпата остава тук. " Не се пази ликвидност на свободния пазар ", съобщи той и добави, че пазарът е оставен на самотек. За първи път от доста време насам той е на едно мнение с работодателите.

" Имаме най-високата цена за цялата 2019 година - до ден-днешен. От януари нашата промишленост е в неконкурентна позиция. Ние сме няколко метра обратно при 100 метра тичане, по какъв начин да стигнем първи? ", възмути се ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев. Той приказва от името на четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, които на няколко пъти изпратиха мнения и остри писма до министъра на енергетиката, шефа на КЕВР и други

" Този пазар е нещо, което не можем да приемем за обикновено и нещата са на ръба ", съобщи Васил Велев. Колегата му от Федерацията на индустриалните енергийни потребители - Константин Стаменов, оприличи свободния пазар на " свободно рухване на стопанската система ". " За какъв стопански напредък приказваме? ", запита риторично той.

И трите сдружения - НЕК, АЕЦ " Козлодуй " и " Марица -изток 2 ", отхвърлиха намеците и обвиняванията в манипулиране на пазара и обявиха, че работят по разпоредбите.

 

ВРЕМЕННА МЯРКА

За разреждане на напрежението министър Теменужка Петкова предложи на борсата да бъде основана още една платформа, на която да търгуват огромните потребители. " Подобен вид съществува във Франция, в Румъния ", уточни тя. Идеята към този момент е разисквана и с шефа на " Вътрешни енергийни въпроси " в ЕК Клаус-Дитер Борхард. " В момента България не е в нито едно пазарно обединяване в района и нямаме достъп до районните пазари. Тази платформа ненапълно ще компенсира това, само че нещата не зависят напълно от нас ", разяснява Петкова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР