Комисията за защита на конкуренцията спря обществената поръчка за изграждането

...
Комисията за защита на конкуренцията спря обществената поръчка за изграждането
Коментари Харесай

Фалстарт на обществената поръчка за Национална детска болница

Комисията за защита на конкуренцията спря публичната поръчка за построяването на Национална детска болница след тъжба от камарите на архитектите и на инженерите, заяви bTV.

Отдавна стартират градеж би трябвало да се трансформира в национална педиатрия. Между кофражите би трябвало да се поберат няколко отделения, операционни зали, инсталация, към 400 кревати. Доводите за жалбата на архитектите и на инженерите е, че няма по какъв начин поръчката да бъде изпълнена качествено, тъй като здравното министерство няма условия.

Според браншовите организации търгът е изопачен по няколко аргументи, измежду които е техническата експертиза на постройката, която е незащитена от атмосферните условия от години. От компании, които вършат такива експертизи, показват, че корозиране има даже и при здания в употреба.

Арх. Антон Гороломов ни дава образец с осъществена неотдавна инспекция на столична болница: " Открихме че има разяждане на армировката, която е предпазена - покрита е с бетон и с мазилка от горната страна, при непосредствено откриване на армировката тя беше корозирала вътре в бетона ".

Проблем съгласно архитектите и инженерите е и определената процедура - инженеринг, в която изпълнителят и проектира, и строи, и прави контрол. На аргумента, че липсват условия за качествено осъществяване, от здравното министерство дадоха отговор, че условията в действителност са наредби, посочени в тръжните документи.

" Наредбите нямат за цел да подсигуряват високо качество. Те имат за цел да подсигуряват минималното качество ", акцентира арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите.

От Националната мрежа на децата пък подлагат на критика късия период, който ведомството дава за осъществяване - 3 години и половина. " Обикновено единствено проектирането лишава 2 години и обмислянето на потоците на взаимоотношение и кое поделение до каква степен би трябвало да бъде ", изяснява Георги Богданов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР