Комисията за защита на конкуренцията смята, че определянето на минимални

...
Комисията за защита на конкуренцията смята, че определянето на минимални
Коментари Харесай

КЗК: Въвеждане на минимални цени за хотелите би ограничило конкуренцията

Комисията за защита на конкуренцията счита, че определянето на минимални цени при категоризираните места за настаняване би лимитирало ценовата конкуренция сред хотелите. Антимонополният орган е приел мнение по отношение на сходството с разпоредбите на конкуренцията на предложение на Министерството на туризма за основаване на минимални цени при категоризираните места за настаняване , оповестиха от комисията.

Минималните цени не могат да бъдат гаранция нито за качество, нито за съблюдаване на условията за съответната категория хотели , нито че хотелиерите биха вложили тази спомагателна облага в повишение на качеството на предлаганите услуги.

Цените за настаняване зависят от доста други фактори, с изключение на категорията, заради което е на практика невероятно да бъде избрана една минимална цена за категория, която да е съответна за всички случаи. Най-добрият метод за установяване на цените е това да става вследствие на естествените пазарни механизми, които отразяват пресечната точка сред търсенето и предлагането.

Предоставените от министерството данни за заетостта на хотелите демонстрират непрекъснато и доста незапълване на потенциала на местата за настаняване и са индикация за съществуване на свръхпредлагане . Ефективната конкуренция не значи поддържане на неефективни участници на пазара. Целта на конкуренцията е да се подтиква успеваемостта посредством предложение на по-качествени услуги на по-ниски цени за привличане на повече клиенти, означават от комисията.



Поддържането на неефективни хотели не би следвало да бъде за сметка на потребителите. Освен това, доста е евентуално определянето на минимални цени да докара до отлив на туристи и надлежно да реализира тъкмо противоположния на търсения резултат, а точно намаление на приходите на хотелите, считат от антимонополния орган.

Комисия за защита на конкуренцията счита, че определянето на минимални цени при категоризираните места за настаняване не може да реализира нито една от преследваните регулаторни цели, а в това време съществуват д руги механизми, с които те да бъдат реализирани, без да се лимитира конкуренцията . Високо качество на предлаганите услуги по настаняване може да бъде обезпечено посредством надзор във връзка с спазването на условията за съответната категория. Важно значение за противопоставяне на така наречен сив бранш се чака да има бъдещата Единна система за туристическа информация, даваща опция за продан на данни в действително време по предпазени канали сред туристическото министерство, Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, общините и хотелските рецепции. По отношение на предлагането на цени под себестойност са използвани съответните разпореждания от Закона за защита на конкуренцията, изясняват от Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР