Комисията за защита на конкуренцията се обяви против идеята за

...
Комисията за защита на конкуренцията се обяви против идеята за
Коментари Харесай

Антимонополната комисия не приема исканите от такситата нови цени

Комисията за защита на конкуренцията се разгласи срещу концепцията за двойно до тройно нарастване на първичната цена на таксиметровите транспорти. От регулатора показват, че предходния опит за контролиране на цените с въвеждането на низък предел, довело до това всички компании да возят на минималната цена, което е на практика отвод от ценова конкуренция.

Признава се обаче, че въвеждането на таван на цените, въведен през 2011 година, е приключил своята регулаторна работа, тъй като от този момент сензитивно са намалели случаите на недоволства за прекалено високи сметки за един курс.

Таксиметровите водачи желаеха нарастване на първичната такса, която може да доближи до 2,60 лева през нощта и в допълнение повдигане на минималния предел за километър пробег, като концепцията беше подкрепена и от Министерството на превоза.

Аргументът е, че по този начин водачите няма да отхвърлят късите курсове. Позицията на Комисия за защита на конкуренцията е, че е по-добре да бъде оставен пазарен принцип на избор на цена и че потребност от спомагателна регулация няма.

По мотив сегашната концепция за по-висока първичната такса се споделя, че и в този момент всеки, който счита, че минималната такса не покрива разноските му, може да я вдигне.

" Евентуално нарастване на първичната такса би трябвало да стане на база на самостоятелното решение на всеки участник на пазара, отчитайки търсенето и предлагането, а не вследствие на регулация да бъде увеличена първичната такса за всички участници на пазара ", допълват от Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР