Комисията за защита на конкуренцията разреши засега в полза на

...
Комисията за защита на конкуренцията разреши засега в полза на
Коментари Харесай

КЗК: Тунелът под Шипка да се строи, изпълнителят е избран законно

Комисията за защита на конкуренцията позволи към този момент в интерес на “Хидрострой ” АД разногласието за това кой да бъде определен за архитект и реализатор на и обвързвания с него обходен път на Габрово.

На 30 септември антимонополната комисия е отхвърлила жалбата на “Трейс Груп Холд ” и “Алве консулт ” ЕООД против класирането на участниците в процедурата. Решението обаче може да се апелира от “Трейс ” в 14-дневен период пред Върховния административен съд, чието решение ще бъде дефинитивно. Решението на Комисия за защита на конкуренцията е с дата 30 септември.
 Томислав Дончев: Защо служебният кабинет не продължава процедурата за тунела под Шипка? Томислав Дончев: Защо служебният кабинет не продължава процедурата за тунела под Шипка?
Защо служебният кабинет не продължава процедурата за стратегическия обект - тунел под връх Шипка? Това попита пред жителите на Габров...

От пътната организация обаче оповестяват за “ ”, че решението на антимонополната комисия им е обявено на 5 октомври. В такива случаи 14-дневният период за обжалване се брои от датата на уведомяването на страните, т.е. “Трейс ” биха могли да апелират чак до 19 октомври, вторник. “В взаимозависимост от обстоятелството дали Обединение “Шипченски проход ” ще апелира решението на Комисия за защита на конкуренцията пред Върховен административен съд, или решението на Комисия за защита на конкуренцията ще влезе в действие, АПИ ще предприеме съответните по-нататъшни дейности по отношение на действането на публичната поръчка ”, споделиха от пътната организация.

Проектът за тунела под Шипка е за 358 млн. лева и е единствената социална поръчка в пътното строителство от подобен мащаб, която бе довършена от служебното държавно управление. Процедурата обаче стана мотив служебната районна министърка Виолета Комитова да уволни предходния началник на АПИ Апостол Минчев и члена на управителния съвет на организацията Ивайло Денчев, защото те утвърдиха с подписите си решението на вътрешноведомствената комисия, която класира преди всичко “Хидрострой ”, а на второ - “Трейс ”. Уволнението обаче бе направено публично с други претекстове, а по-късно Ивайло Денчев бе назначен за краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител на АПИ, какъвто е и до момента. Засега от “Трейс ” не разясниха дали ще апелират, само че при подаването на жалбата против класирането те направиха това в последния вероятен ден.

От решението на Комисия за защита на конкуренцията проличава, че разногласието е бил за 15 точки допълнително при класирането на офертите, от които “Трейс ” настояват, че са били лишени непозволено при оценяването на офертите. Тези 15 точки идват от това, че методът за строителство, препоръчан от компанията, съгласно нея не е бил оценен съответно. Спорът въобще не визира препоръчаната цена, която и при двете компании, класирани на първите две места, се разграничава с по-малко от 1 млн. лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР