Комисията за защита на конкуренцията отхвърли предложението за квоти за

...
Комисията за защита на конкуренцията отхвърли предложението за квоти за
Коментари Харесай

КЗК отхвърли предложението за квоти за българска музика


Комисията за защита на конкуренцията отхвърли предлагането за квоти за българска музика в радиата и малките екрани у нас, защото сходно законово обвързване би лимитирало конкуренцията.

 Българска социалистическа партия желае наложителни квоти за българска музика Виж още

Идеята на Обединените патриоти бе импортирана през февруари като предложение за промени в Закона за радиото и малкия екран. Според него минимум 1/3 от дневното музикално наличие в радио- и телевизионния ефир би трябвало да да бъде предопределена за българска музика, като от това време се изключват новините, филмите, спортните излъчвания и рекламите. Друго от предложенията бе 1/2 от българската музика да бъде с текст на български език, а въвеждането на тези квоти да се реализира в интервала сред 6,00 ч и 22,00 ч.

Мотивът за сходно законово обвързване бе съхраняването на българския език и просвета в изискванията на глобализация.

Според Комисията за защита на конкуренцията обаче въвеждането на квоти за българска музика, лимитират конкуренцията като лимитират радио и телевизионните оператори сами да дефинират музикалното наличие и надлежно концепцията и тактиката си, с която да притеглят по-голяма публика.

" Частните радиа и малките екрани се устоят посредством доходи от реклами, които биха били по-високи припо-голяма публика. Следователно пазарът основава натурален тласък радио и телевизионните оператори да излъчват музика съгласно желанията на аудиторията . Наличието на квота за българска музика би довело до уеднаквяване на радиостанциите и музикалните малките екрани, като тези, които са принудени да сменят концепцията си, с цел да излъчват повече българска музика, рискуват да изгубят обичайна си публика, което да докара до спад в приходите от реклама и до излизането им от пазара. Създаването на финансови тласъци за лъчение на българска музика би сложило в привилегировано състояние радиостанциите за българска музика ", написа в решението на Комисия за защита на конкуренцията.

Комисията акцентира също по този начин, че няма гаранция, че с квотите ще се усили броят на българските реализатори, чиято музика се излъчва. Напълно допустимо било да продължат да се пускат едни и същи реализатори, само че по-често.

" Много евентуално е въвеждането на квоти за българска музика да не докара до повишение на аудиторията й заради опцията за елементарно превключване сред другите радиостанции и музикални телевизионни канали, както и поради съществуването на задгранични музикални канали, онлайн платформи и задгранични радиостанции, които могат да бъдат слушани онлайн ", написа още в решението.

Друг претекст на Комисия за защита на конкуренцията е, че лимитираната конкуренция и съществуването на обезпечен пазар може да понижи тласъците на българските реализатори да усъвършенстват качеството на музиката си и надлежно възможностите им за пробив отвън България.

Комисия за защита на конкуренцията изброява и методите, по които българската музика може да бъде подкрепена и без ограничаване на конкуренцията. Комисията отбелязва, че " съществуват радиостанции и телевизионни канали, които излъчват единствено българска музика. Освен това забележителна част от музиката в стратегиите на БНР е българска. Предвидено е законово обвързване за БНР да подкрепя основаването на български музикални творби. По отношение на новите реализатори съществуват състезания, фестивали и телевизионни риалити формати, където могат да се изявят и да създадат усещане. Подобни благоприятни условия дават и ставащите все по-популярни онлайн платформи. "

Цялото решение на Комисия за защита на конкуренцията може да прочете
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР