Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проверка срещу две

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проверка срещу две
Коментари Харесай

Oвче сирене, но с краве мляко: КЗК проверява Димитър Маджаров и Саяна за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира инспекция против две млекопреработващи компании - " Милки Груп Био " ЕАД и " Димитър Маджаров - 2 " ЕООД поради подправено сирене. Продуктът се продава по магазините с етикетeт " 100% овче ", а в него в действителност може да се съдържа най-вече краве мляко.

По-рано Сдружението за налична и качествена храна заяви, че е открило в свои проучвания, че единствено 1 от 10 млечни продукта на българския пазар, представяни за овчи, в действителност са създадени от овче мляко. Сега по случая се заема и Комисия за защита на конкуренцията.

" Представянето на погрешна (заблуждаваща) информация по отношение на основни свойства на предлаганите артикули съставлява форма на нелоялна конкуренция ", показва регулаторният орган в известие до медиите.

Авторите на изследването пишат в оценките си, че " единствено едно от петте от най-скъпите и най-популярните на пазара овчи сирена в действителност съдържат овче мляко, останалите са примес - овче с краве мляко ".

Агенцията по сигурност на храните (БАБХ) е предоставила информация на Комисия за защита на конкуренцията, в която се показва, че при тях е постъпил сигнал от Сдружението за налична и качествена храна. След него инспектори са взели четири проби овче сирене на случаен принцип от комерсиалната мрежа и те са изследвани в лаборатория в Хърватия.

" В резултат от извършените лабораторни изпитвания в две от пробите е открито съществуване на краве мляко – овче сирене " Саяна " (производител „ Милки Груп Био “ЕАД) със наличие 63 ± 7.55% [63%] краве мляко, и овче сирене " Димитър Маджаров " (производител " Димитър Маджаров – 2 " ЕООД) със наличие 7 ± 0.84% [7%] на краве мляко ", излиза наяве от решението на БАБХ.

Допустимите правила за неточност са до 0.84%. След констатация на БАБХ партидите " овче сирене " са изтеглени от пазара и са пуснати още веднъж в продажба като " саламурено сирене примес ", а на предприятията е наложена санкция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР