Комисията за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) бе

...
Комисията за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) бе
Коментари Харесай

Обмислят да обявят маймунската шарка за извънредна ситуация в световен мащаб

Комисията за изключителни обстановки на Световната здравна организация (СЗО) бе свикана през вчерашния ден, с цел да се разиска дали да разгласи маймунската шарка за световна рецесия, заяви Асошиейтед прес. Това е второто привикване на комисията в границите на няколко седмици. Някои учени обявиха, че поразителните разлики сред огнищата в Африка и тези в развитите страни ще усложнят всяка координирана реакция.

Африканските управляващи обявиха, че към този момент третират епидемията на континента като " изключителна обстановка ". Експерти от други страни обаче считат, че леката форма на маймунска шарка в Европа, Северна Америка и други страни прави оповестяването на изключително състояние излишно, даже в случай че вирусът не може да бъде спрян. Властите във Англия неотдавна намалиха оценката си за болестта, смятайки, че то не протича толкоз съществено, заяви Българска телеграфна агенция.

Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи при започване на съвещанието на изключителната комисия, че остава угрижен за броя на записаните случаи на болестта във от ден на ден страни. По думите му, е " прелестно " е да се означи спад в броя на маймунска шарка в някои страни, само че вирусът към момента се усилва на други места, съобщи генералният шеф на СЗО и добави, че шест страни са съобщили за първите си случаи на болестта предходната седмица.

Маймунската шарка се популяризира от десетилетия в някои елементи на Централна и Западна Африка, където заболели диви животни от време на време заразяват хора в селските региони, само че епидемиите остават релативно териториално лимитирани. В Европа, Северна Америка и други елементи на света заболяването се популяризира най-малко от май измежду гейове и бисексуални мъже. Епидемията в богатите страни евентуално е била провокирана от полови контакти по време на два рейва (музикални партита) в Испания и Белгия.

В момента по света има над 15 000 случая на маймунска шарка. Докато Англия, Съединените щати, Канада, както и други страни са закупили милиони ваксини, нито една от тях не е отишла в Африка, където по-сериозен вид на заболяването към този момент е предизвикал гибелта на над 70 души, напомни Асошиейтед прес. Нито една от богатите страни не е съобщила за смъртен случаи, породен от заразяване с маймунска шарка. " Това, което се случва в Африка е съвсем напълно друго от епидемията в Европа и Северна Америка ", съобщи доктор Пол Хънтър, професор по медицина в английския Университет на Източна Англия, който преди този момент е съветвал СЗО по въпросите за инфекциозните заболявания.

Тази седмица здравната организация на Организация на обединените нации заяви, че 99 % от всички регистрирани случаи на маймунска шарка отвън Африка са при мъже, а 98 % от тях са при мъже, които са имали полови контакти с други мъже. Въпреки това заболяването може да болести всеки, който е в непосредствен физически контакт с болен от маймунска шарка, без значение от половата му ориентировка.

" В тези доста дейни полови мрежи на хомосексуалисти има мъже, които в действителност не желаят останалите хора да знаят какво вършат и самите те не постоянно знаят с кого вършат секс ", сподели доктор Хънтър. Някои от тези мъже може да женени или да имат фамилии, които не знаят за половата им интензивност, което " прави следенето на контактните извънредно мъчно... ", съобщи той, обяснявайки за какво имунизацията може да бъде най-ефективния метод за справяне с епидемията. Вероятно не по този начин е в Африка, където лимитираните данни демонстрират, че маймунската шарка се придвижва върху хората от инфектирани животни. Въпреки, че африкански специалисти признават, че могат да пропущат някои случаи измежду хомосексуални и бисексуални мъже, поради лимитираното наблюдаване и стигматизацията на ЛГБТ обществото, управляващите разчитат на общоприети ограничения, като изолираност и образование на хората за надзор на болестта.

Вирусологът доктор Мбала, който управлява отдела за световно здраве в Националния институт за биомедицински проучвания в Демократична република Конго, съобщи, че има забележителни разлики сред пациентите в Африка и на Запад. " Тук доста бързо, след три-четири дни, виждаме забележими кожни лезии при хора, изложени на маймунска шарка ", сподели доктор Мбала и добави, че е малко евентуално човек с толкоз забележими промени по кожата да излезе на обществено място, като по този начин се предотвратява по-нататъшното разпространяване. Но във Англия и Съединени американски щати лекарите са следили някои инфектирани хора, които имат единствено една или две кожни лезии, постоянно в региона на гениталиите, съобщи той. " Не бихте забелязали това, в случай че сте с човек в такси или бар ", добави доктор Мбала. " Така че на Запад, хората без тези забележими кожни лезии могат да популяризират инфекцията бе да се разбере ", счита той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР