Комисията за финансов надзор (КФН) не е била уведомена от

...
Комисията за финансов надзор (КФН) не е била уведомена от
Коментари Харесай

КФН иска обяснения от румънските си колеги за проверките на „Евроинс“

Комисията за финансов контрол (КФН) не е била известена от румънския си аналог ASF за провеждането на надзорна инспекция в „ Евроинс Румъния “ и за констатациите от нея. Липсата на връзка сред регулаторите по такива проблеми не е типична, а българската институция към този момент е поискала пояснение.

Пред КФН, румънският регулатор изтъкнал, че констатациите са предварителни, чака се отговор от страна на застрахователя и едвам по-късно щял да бъде направен финален отчет.

На 10 февруари е била извършена работна среща, на която българският контрол е изискал и „ осъществяване на самостоятелна инспекция на констатациите, направени от ASF, с дейното присъединяване на EIOPA, за оптималната обективност “.

Освен това от КФН показват, че инспекцията била почнала още предходната година, а те били известени за нея едвам на 3 февруари, и то от самата компания, а не от сътрудниците си.

Досега в ролята си на надзирател на групово равнище на „ Евроинс иншурънс груп “ (ЕИГ) комисията не е установила проблеми с платежоспособността на сдруженията от нея, оповестява „ Капитал “. Това обаче идва и с ангажимента, че българският контрол няма директен взор върху данните на „ Евроинс Румъния “, а финансовото ѝ положение се следи през груповата консолидирана отчетност.

„ В случай на съобщение от страна на участник в надзорния колегиум за смяна в рисковия профил на обещано сдружение, както и за основни промени в съставен елемент от активността, се привиква ексклузивен контролен колегиум, за съобщение за измененията, както и обрисуване на проект за бъдещи надзорни дейности “, изясняват от КФН, като акцентират, че има опция и за ексклузивен колегиум. Според регулатора обаче такова нещо не се е случвало, за финален път среща за ЕИГ е имало на 5 декември 2022 година и на нея КФН не е осведомена от страна на ASF за осъществявана надзорна инспекция, както и за предстоящ отчет от нея.

От комисията не вършат коментар всъщност, тъй като към момента не разполагат с публична информация за констатациите, направени от страна на румънския регулатор, както и с изходните данни, на които те се базират. По същата причина не се ангажира и с мнение при отрицателно развиване какви биха били възможните резултати върху застрахователния пазар в България, както и върху другите надзиравани браншове от КФН - капиталовия и осигурителния.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР