Комисията за финансов надзор (КФН) е отнела лиценза на застрахователна

...
Комисията за финансов надзор (КФН) е отнела лиценза на застрахователна
Коментари Харесай

КФН отне лиценза на ЗК “Юроамерикан”

Комисията за финансов контрол (КФН) е лишила лиценза на застрахователна компания "ЗК Юроамерикан " АД. Това излиза наяве от решение на регулатора от 17 декември. Причината за тази стъпка са установените груби нарушавания на Кодекса за застраховането.

Според решението застрахователната компания не е правила активност повече от половин година. Освен това към този момент не дава отговор на изискванията за издаване на лиценз, като да вземем за пример да съблюдава условията във връзка със системата на ръководство по глава седма на Кодекса на застраховането. От решението на комисията се схваща още, че "Юроамерикан " АД не е предоставило и доказателства, че лицата, които извършват основни функционалности в него, дават отговор на условията за подготовка и надеждност.

В основанията за лишаване на лиценза е посочено още, че компанията не разполага със система на ръководство с съответна, ефикасна и транспарантна организационна конструкция, която да обезпечава надеждно и рационално ръководство на активността й. Проверката на Комисията за финансов контрол посочила още, че застрахователят не разполага с Информационна система, каквото обвързване има съгласно Кодекса на застраховането.

В известието на КФН се споделя още, че Стефан Петров Стефанов е назначен от комисията за квестор на застрахователната компания до назначението от съда на синдик или до вписването на ликвидатор на сдружението. Наличието на квестура пък не разрешава на компанията да подписва нови застраховки и да се разпорежда с активите си.

Предстои решението на КФН да бъде изпратено на Агенцията по вписванията за регистриране на събитията и за оповестяване на актовете в Търговския указател.

Припомняме, че "Юроамерикан " АД беше една от трите компании, в която Комисията за финансов контрол вкара квестор още през 2017 година. я подреди до застрахователното сдружение "Надежда " и взаимозастрахователната кооперация "СиВЗК ",на които също бяха отнети лицензите. Според отчета към решението на КФН от 2017-а до налагането на административната мярка - назначение на квестор се стигнало, защото към края на 2016 година застрахователната компания не е осигурила задоволително възможни лични средства за покритие на минималното финансово условие (МКИ) от 100% по Платежоспособност II.

Няколко месеца по-късно ( през октомври 2017-а) КФН още веднъж наложи наказания на застрахователната компания. Тогава регулаторът разпореди основният изпълнителен шеф и ръководител на съвета на шефовете на сдружението Стефан Софиянски (бившият началник на "Лев Инс ") и изпълнителният шеф и заместник-председател на съвета на шефовете в застрахователната компания - Дилян Петров, да бъдат освободени от служба.

Трябва да се посочи, че застрахователна компания "Юроамерикан " е настоящото име на здравноосигурителното сдружение "Планета ", основано през 2004 година, което до предходната година - след прелицензирането си, извършваше активност по непринудено здравно обезпечаване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР