Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

Регулаторът утвърди цена на природния газ за май от 77.55 лв./MWh

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за м. май в размер на 77,55 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, оповестяват от КЕВР. 

От регулаторната комисия показват, че одобрената цена от 77,55 лева./MWhе с 21 % по-ниска от цената за м. април, която беше в размер на 98,16 лева./MWh. Основен фактор за поевтиняването е устойчивата наклонност за понижение на борсовите показатели на интернационалните газови пазари и по-ниското ползване, пишат още от КЕВР.

И още: " Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс за м. май е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " /IGB/ на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 62,65 % от потреблението на страната за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво. 

След образуване на тръжна процедура " Булгаргаз “ е сключил за м. май два контракта с търговци от района за доставка навтечнен природен газ (ВПГ). Договорите са подписани по индикатори минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

С обезпечените количества природен газ за м. май се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти ",  допълват от КЕВР.

" Благодарение на напъните на " Булгаргаз " българските консуматори ще употребяват през м. май природен газ на една доста удобна, доста по-ниска цена. Намалението ще се отрази директно върху всички ползватели на синьо гориво и особено  върху топлофикационните сдружения, при които 70 на 100 от цената се образува от природния газ “, съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов на извършеното на 25 април намерено съвещание. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР