Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе закрити заседания

...
Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе закрити заседания
Коментари Харесай

КЕВР решава за още по-ниските цени на газа и топлата вода


Комисията за енергийно и водно контролиране ще организира закрити съвещания в петък, на които ще одобри дефинитивни решения за цената на природния газ, за цените на топлинната сила и на електрическата сила.

Решенията ще бъдат оповестени от ръководителя на Комисията доцент Иван Иванов на онлайн брифинг след 15:30 ч., който ще бъде излъчен на интернет страницата на КЕВР, съобщи БГНЕС.

След осъществен разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, се предлага цената на природния газ от 1 май 2020 година да бъде в размер на 23,52 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с настоящата цена за месец април 2020 година в размер на 25.20 лева./MWh понижението е със 1,68 лева./MWh или с 6,67%.

Предложената цена в размер на 23,52 лева./MWh(без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент по член 17, алинея 6 от НРЦПГ за активността „ социална доставка “ и съставния елемент по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на “Булгаргаз ” ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа, избрани по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на “Булгартрансгаз ” ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните доставчици.

Изпълнителният шеф на “Булгаргаз “ ЕАД Николай Павлов съобщи на предишното съвещание на КЕВР, че отчетът отразява обективно информацията, обвързвана с образуването на цената на природния газ от 1 май 2020 година Според изпълнителния шеф на “Булгаргаз “ ЕАД упованията на сдружението са новите обновени данни да доведат до още по-голямо понижение на цената от плануваните 6,67%. Председателят на КЕВР доцент Иван Иванов на предното съвещание уточни, че след приемането на настоящите данни към 30.04.2020 година, на закрито съвещание на 1.05.2020 година регулаторът ще одобри окончателното си решение, в което ще отрази всички настъпили промени.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР