Комисията за енергийно и водно регулиране създаде платформа за сравняване

...
Комисията за енергийно и водно регулиране създаде платформа за сравняване
Коментари Харесай

КЕВР създаде платформа за сравняване цените за доставка на ток

Комисията за енергийно и водно контролиране сътвори платформа за сравняване на предложения и за подписване на контракти с търговци за доставка на електрическа сила. Целта на осведомителната система е да бъдат подкрепени потребителите и да бъде оказана поддръжка на ускоряването на процеса на цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия.

Централизираната осведомителна система е обществена и е налична на интернет адреси: и. Системата е в тестови интервал и следва да бъде надграждана. С постъпването през м. януари 2021 година на предложения от всички търговци на електрическа енергия, към края на същия месец тя ще придобие цялостната си функционалност.

От КЕВР показват, че с изключение на свободен достъп до информация за настоящите предложения на търговците за доставка на електрическа сила, платформата ще дава и опция на крайните клиенти с предстоящо годишно ползване под 100 000 kWh да избират най-хубавата за тях оферта и надлежно – да подписват контракти за доставка, в това число и контракти с динамична цена на електрическата сила. След 1 януари 2021 година се чака над 40 търговци на електрическа енергия да стартират да записват предложения за битови консуматори и за небитови консуматори.

Платформата ще обезпечава съпоставяне на офертите на търговците по разнообразни критерии - за битови или небитови потребители; съгласно типа електромер - почасов или непочасов; товаров профил на клиента; съгласно месечното потребление; период на договора; неустойки и други След избора на съответна оферта от клиента е планувано той да може да получи контракта за доставка на съответен адрес или по е-поща. Докато за клиента няма да има наказания при положение, че се откаже от оферта, която към този момент е приел, то за търговците на електрическа енергия са планувани наказания, в случай че се откажат от оповестена на платформата оферта. За да разгласяват офертите си търговците на електрическа енергия наложително ще би трябвало да се записват в административния панел на платформата като посочат име, лого, ЕИК, малко изложение на активността. Тази информация ще се появява при всяка оферта или в менюто „ Доставчици “.

Комисията за енергийно и водно контролиране e админ на платформата и ще наблюдава и архивира всички стъпки в нея, както на консуматори, по този начин и на търговци. Осигурена е и ефикасна процедура за съобщаване на съществуването на неточна информация по отношение на оповестените предложения. Платформата ще е налична и за хората с увреждания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР