Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за рязко повишение

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за рязко повишение
Коментари Харесай

КЕВР предупреди за рязко повишение на цените на тока за бита от началото на 2024 г.

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за внезапно покачване на цените на тока за бита от началото на 2024 година Причините са предлаганите промени в Закона за енергетиката, съгласно които от 2026 година всички битови консуматори би трябвало да купуват електрическа енергия на свободния пазар.

Законопроектът планува цялостна либерализация на пазара на едро на електрическата енергия до края на 2023 година при опазване на контролираната цена за битовите консуматори до 2026 година Предлага се и временен пазарен модел, който ще работи до въвеждането на свободен пазар на едро и на дребно.

КЕВР обаче упорства това да стане поетапно в продължение на няколко години, а не внезапно от 2026 година Според регулатора препоръчаният модел може да докара до внезапен скок на цените за крайните битови клиенти още от 1-ви януари 2024 година или отсрочено най-късно от 1-ви януари 2026 г.

В своя позиция КЕВР желае уравновесено изменение на цените за семействата до изравняването им с цените на свободния пазар, с цел да не се стига до разтърсвания, изключително в актуалната нестабилна геополитическа обстановка и търсенето на сила в международен мащаб.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР