Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди днес, 29

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди днес, 29
Коментари Харесай

КЕВР иска по-евтини парно и топла вода от 1 май - ето с колко

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разиска през днешния ден, 29 април, опцията от 1 май топлата вода и парното да поевтинеят - от 1 до 3 % за другите градове на страната. Държавният регулатор предлага междинното понижение на пределните цени на топлинната сила от 1 май да бъде в размер на 2,34%.
Припомняме, че КЕВР дефинира таван на цените - т.е. допустимо най-високата, само че обособените сдружения могат да наложат по-ниска цена. Според комисията, следва да има поевтиняване на топлофикационните услуги поради поевтиняването на съветския газ а България. Припомняме, че " Булгаргаз " желае по-евтин газ с 6,67% от май, откакто за април предлагането беше над 40% поевтиняване.
Предвиденото понижение на цената на топлинната сила за потребителите в София е с 3,03%, във Враца – с 2,44%, в Пловдив - с 1,05%, в Плевен - с 1,55%, в Бургас – с 1,75%, във Варна – с 0,75%. Във Велико Търново потребителите да заплащат с 1,78% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 1,69%. Какви са настоящите цени - вижте ТУК!
Намалението на цената на природния газ 1 май ще се отрази и на преференциалните цени и награди на тока, създаден от централи с високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила - тъй като употребяват природния газ за суровина. КЕВР планува междинното поевтиняване на тока от тези сдружения от бранш " Топлоенергетика " да бъде в размер на 3,39%.
Изпълнителният шеф на столичното топлофикационно сдружение Александър Александров съобщи, че приема констатациите и препоръчаните цени в отчета на работната група. Изпълнителният шеф на " Топлофикация ВТ " ЕАД Емануил Зъбов изрази противоречие с намаляването на регулаторната база на активите и с препоръчаните от Комисията цени на сдружението. В отговор специалисти от работната групата разясниха, че смяната на цената на природния газ неизбежно се отразява върху променливите разноски на " Топлофикация ВТ " ЕАД, а оттова – и върху оборотния капитал, който е детайл от регулаторната база на активите.
Председателят на КЕВР Иван Иванов разгласи, че заинтригувани страни могат да внесат своите писмени мнения до 17:00 часа на 29.04.2020 година, като по тях Комисията ще се произнесе стимулирано.
Окончателно решение за одобряване цените на топлинната сила и на електрическата сила, създадена от централи с високоефективно комбинирано произвеждане, регулаторът ще одобри на закрито съвещание на 1 май.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР