Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не одобрява предложения

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не одобрява предложения
Коментари Харесай

КЕВР не хареса ВиК закона на регионалното министерство

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) не утвърждава оферти план на Закон за водоснабдяване и канализация, направен от Министерство на районното развиване. Комисията смята, че е нужна цялостна проверка на текстовете, защото препоръчаните промени не реализират дълготрайно разрешаване на проблемите в бранша.

Припомняме, че това е вторият вид на проектозакона, който бе качен за публично разискване в средата на април от отрасловото ведомство и планува обособена комисия да дефинира цените на водата.

Според КЕВР е належащ сериозен публичен спор за ролята и отговорностите на главните участници във ВиК бранша – самостоятелният регулатор на качеството и цените на ВиК услугите, притежателите на обществените ВиК системи и възложители по контракт, ВиК операторите и техните притежатели (принципали).

До момента подобен спор не е извършен. Министерство на регионалното развитие е институцията, която според настоящата нормативна уредба има уговорката да реализира на национално равнище държавната политика в бранша „ Водоснабдяване и канализация “.

Регулаторът е на мнение, че в случай че препоръчаните промени бъдат признати, то „ браншът ще бъде подложен пред значими опасности, свързани с реализирането на контрола по осъществяването на утвърдените бизнес проекти 2022 – 2026 година и промените на утвърдените цени на ВиК услуги за интервала 2024 – 2026 година “

Във връзка с това Комисията смята за належащо от законопроекта да отпаднат наредбите, касаещи регулирането на качеството и цените на ВиК услугите, като се запазят пълномощията на самостоятелния регулатор КЕВР във ВиК бранша. Становището на Комисията е такива разпореждания да бъдат разисквани и планувани за използване след приключване на настоящия регулаторен интервал 2022 – 2026 година

Становището на КЕВР е изпратено до министъра на районното развиване, министъра на финансите, както и до членовете на парламентарната Комисия по районна политика, Комисията по околна среда и водите, Комисията по енергетика, както и до парламентарните групи в Народното събрание.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР